Mainos

Marc Chagallin värejä ja fantasiaa esillä Harjavallassa

Maailmankuulun taidemaalarin ja graafikon Marc Chagallin töiden näyttely avattiin tänään Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskuksessa Harjavallassa. Esillä on antiikin Kreikassa vaikuttaneen kirjailija Longosin Dafnis ja Kloe -romaaniin perustuva värilitografiasarja, johon kuuluu yli 40 työtä.

Näyttely on lainassa saksalaisen Mühlheim an der Ruhrin taidemuseon kokoelmasta. Venäläissyntyinen taiteilija Marc Chagall (1887-1985) kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin taiteilijoihin. Chagall syntyi Vitebskissä, asui nuoruutensa Venäjällä ja muutti 1923 Ranskaan, jossa eli elämänsä, lukuunottamatta asumista Yhdysvalloissa 1941-1948.

Chagall kuvasi monissa teoksissaan runollisesti ja värikkäästi lapsuutensa Valko-Venäjää. Hän sai vaikutteita venäläisestä kansantaiteesta, ekspressionismista ja kubismista. Longosin romaanin kuvituksia Chagall alkoi työstää 1952 Kreikkaan suuntautuneen häämatkansa aikana. Tuolloin Chagall meni naimisiin Valentina Brodskyn kanssa.

Chagall jatkoi Longosin romaanin parissa 1957 tehtyään välillä Raamattu-kuvitusta. Dafnis ja Kloe esitettiin Pariisissa 1958 myös balettina: Chagall teki esitykseen lavastukset ja puvut.

Näyttely on ollut esillä jo Kouvolan taidemuseossa. Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa Chagallin kuvat ovat 9. joulukuuta asti, jonka jälkeen teokset matkaavat takaisin Saksaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.