MaRa: Viinan juonti ravintoloissa tuo työpaikkoja ja verotuloja

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry vastustaa ravintoloiden jatkoaika-anniskelun lopettamista tai rajoittamista nykyisestä. Marassa lasketaan, että jos kaikesta Suomessa juodusta alkoholista 20 prosenttia juotaisiin ravintoloissa, uusia työpaikkoja syntyisi 20 000.

– Moni ravintola, yökerho ja hotelli laittaa lapun luukulle, jos anniskelun jatkoaikaa lyhennetään. Tämä tietäisi satoja, jopa tuhansia työttömiä. Olen saanut jäseniltämme paljon yhteydenottoja, joissa sisäministeri Päivi Räsäsen ehdotus tyrmätään. Anniskelu ravintoloissa on laskenut jo 20 vuotta ja viime vuonnakin ravintoloissa myytiin alkoholia 0,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Samaan aikaan kokonaiskulutus kasvaa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

Kaikesta Suomessa juodusta alkoholista noin 10 prosenttia nautitaan ravintoloissa.

– Jos kokonaiskulutus pysyisi samana ja ravintoloissa juotaisiinkin 20 prosenttia, alalle syntyisi 20 000 uutta työpaikkaa. Valtaosa niistä olisi yökerhoissa, joissa työskentelee paljon nuoria ihmisiä, eli samalla saataisiin nuorille töitä.

Elämä on muuttunut, ministeri

Toimitusjohtaja Lapin mukaan viranomaisten ja poliitikkojen pitäisi suunnata huomionsa nyt muualle: alkoholin kokonaiskulutuksen pienentämiseen, tuontiin Virosta, haittojen ehkäisyyn, alkoholin välittämiseen alaikäisille, humalahakuiseen juomiseen.

– Emme vähättele alkoholin aiheuttamia ongelmia, mutta kyllä nyt viranomaisten mielenkiinnon pitäisi suuntautua sinne, missä 90 prosenttia alkoholista nautitaan, Lappi toteaa.

Lapin mielestä ministeri Räsäseltä on jäänyt huomaamatta ihmisten elämäntavan ja käytöksen muuttuminen.

– Ihmiset valvovat myöhempään, kaupat ovat auki myöhempään, ravintolaan lähdetään entistä myöhempään. Jos ravintola suljetaan jo kello 01 tai 02, eivät ihmiset tule sinne kahta tuntia aikaisemmin, vaan jäävät kokonaan tulematta. Samalla jäävät tulematta yrittäjän tulot ja verotulot.

Pikkuhotellit kuolisivat

MaRaan on tullut yhteydenottoja esimerkiksi pienien paikkakuntien hotelliyrittäjiltä, jotka pyörittävät hotellipuolta tappiolla. Tili tehdään perjantai- ja lauantai-illan discolla tai viihdeohjelmalla sekä alkoholin myynnillä. Myös moni lounaspaikka saa merkittävästi tuloja iltasyöjistä ja -juojista.

– Elävän musiikin käyttäminen ravintoloissa vähenee aivan varmasti, koska kustannuksia pitää karsia. Nyt jatkoaikaravintoloilta vaadiaan tasokasta viihdeohjelmaa tai elävää musiikkia, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ennustaa.

Lisää tämän illan Kymmenen Uutisissa

Lue myös:

    Uusimmat