Mainos

Maolaississit sulkivat tiet Nepalin pääkaupunkiin

Katmandu saa 90 prosenttia ruoka- ja muista tarvikkeistaan teitse. Nepalin viranomaisten mukaan kaupungilla on ruokatarpeita 10 viikoksi.

Nepalin maolaississit ovat sulkeneet ensimmäistä kertaa kaikki tiet maan pääkaupunkiin Katmanduun. Sulku vaikeuttaa muun muassa elintarvikkeiden toimittamista 1,5-miljoonaiseen vuorten reunustamaan kaupunkiin.

Tiet olivat aamulla lähes tyhjät, sillä bussit, kuorma-autot ja yksityisautot pysyttelivät poissa valtateiltä sissien uhkailujen pelossa. Nepalin viranomaisten mukaan sotilaat partioivat täydessä hälytysvalmiudessa teillä. Kaupungin lentokenttä toimi, ja ihmiset kulkivat kaupungilla normaalisti.

Katmandu saa 90 prosenttia ruoka- ja muista tarvikkeistaan kaupunkiin johtavan valtatien kautta. Nepalin viranomaisten mukaan kaupungilla on ruokatarpeita 10 viikoksi.

Kommunistisen valtion perustamisen puolesta taistelevat sissit vaativat vangittuina olevien sissien vapauttamista, tietoa kateissa olevista tovereistaan ja tutkimusten aloittamista maolaisaktivistien epäillyistä surmista. He haluavat myös, että hallitus lakkaa kutsumasta heitä terroristeiksi.

Sissien otteet koventuneet

Sissien otteet ovat koventuneet viime aikoina. Toissapäivänä he järjestivät maan vanhimpaan loistohotelliin pommi-iskun, jossa kukaan ei kuitenkaan haavoittunut.

Hallitus ei ole vastannut kapinallisten vaatimuksiin, mutta pääministeri Sher Bahadur Deuba on neuvotellut tilanteen ratkaisemisesta turvallisuusviranomaisten kanssa.

Maolaississit ovat jatkaneet taisteluaan monarkian kaatamiseksi vuodesta 1996. He haluaisivat muuttaa maailman ainoan hindukuningaskunnan kommunistiseksi tasavallaksi. Kapinan aikana noin 10 000 ihmistä on menettänyt henkensä. Sissien hallussa on suuria alueita köyhän Nepalin maaseudulla.

Sissit lähtivät viime elokuussa rauhanneuvotteluista hallituksen kieltäydyttyä kutsumasta koolle kokousta, jonka tehtävänä olisi ollut valmistella uutta perustuslakia ja päättää monarkian kohtalosta. Tämän jälkeen sissit ovat järjestäneet useita tehokkaita saartoja kaupunkeihin ja kyliin eri puolilla Nepalia.

Matkanjärjestäjät pelkäävät lisääntyneiden levottomuuksien vaikuttavan maalle elintärkeään turismiin. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on jo laskenut sen jälkeen, kun monet länsimaat aiemmin tässä kuussa neuvoivat kansalaisiaan välttämään Nepaliin matkustamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.