Mainos

Maolaiset lupasivat pikaista lähtöä Nepalin kuninkaalle

Nepalin vaalit voittaneet entiset maolaississit lupasivat pikaista loppua monarkialle. Päätös yli 200 vuotta vanhan hindumonarkian lakkauttamista tehdään empimättä heti uuden parlamentin ensimmäisessä istunnossa, maolaisten johtaja Pranchanda sanoi.

Vaaliviranomaiset kertoivat aiemmin päivällä ääntenlaskun valmistuttua, että maolaisten puolue on voittanut aiemmin huhtikuussa pidetyt parlamenttivaalit. Puolue sai kaksi kertaa enemmän paikkoja kuin sen lähin kilpailija.

Maolaiset saavat 217 paikkaa 601-paikkaiseen parlamenttiin, kun Nepalia perinteisesti hallinnut kongressipuolue oli jäämässä 107 paikkaan. Uuden parlamentin päätehtävä on laatia Nepalille uusi perustuslaki.

Pranchanda tapasi torstaina ulkomaisia suurlähettiläitä ja YK:n edustajia. Hän vetosi Yhdysvaltoihin, jotta se poistaisi maolaiset terrorijärjestöjen listalta. Pranchanda sanoi haluavansa Yhdysvalloilta tukea uuden Nepalin rakentamisessa.

Kuningas Gyanendra erotti alkuvuodesta 2005 hallituksen ja otti maan suoraan hallintaansa. Tämä ajoi perinteiset puolueet hakemaan sopua vihollistensa maolaississien kanssa. Seuraavana vuonna sissit solmivat rauhansopimuksen ja lopettivat näin vuosikymmenen kestäneen kapinansa, joka vaati 13000 ihmisen hengen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.