Mäntyranta ja Teurajärvi sytyttävät olympialaisten muistosoihdun

Helsingin Olympiastadion 1952 (Photo: IOC Olympic Museum/Allsport)
Helsingin Olympiastadion 1952 (Photo: IOC Olympic Museum/Allsport)Copyright Allsport 2002
Julkaistu 10.07.2002 19:39

Hiihtokuningas Eero Mäntyranta, 64, sytyttää Helsingin olympialaisten 50-vuotisjuhlallisuuksien olympiatulen soihtuun yhdessä toisen olympiavoittajan Pertti Teurajärven, 51, kanssa Pallastunturin Taivaskerolla perjantai-iltana hiukan ennen keskiyötä. Soihdun tuoja olympiastadionille ja olympiatulen sytyttäjä pidetään salaisuutena.

Teurajärvi kuljettaa soihtua ensimmäisenä kappaleen matkaa alaspäin tunturia, mutta luovuttaa tehtävän nopeasti lappilaisen hiihtourheilun nykysankareille Mannisen sisarusparille Hannulle ja Pirjolle. Nämä tuovat yhdessä soihdun kolmen kilometrin matkan 400 metriä alemmaksi varsinaiseen sytytysjuhlaan.

Seuraavana perjantaina 19. heinäkuuta on Helsingin olympialaisten 50-vuotisjuhlallisuuksien pääjuhla. Visusti salaisuutena pidetään "alkuperäiseen tapaan", kuka tuo soihdun olympiastadionille.

- Se on Paavo Nurmi, kohahti hurmioitunut yleisö 50 vuotta sitten.

Nyt ennakkoveikkailussa ovat esiintyneet pienimmillä kertoimilla olympiatähdet Veikko Hakulinen, 77, tai Lasse Viren, 53. Toinen oli sankari jo Oslossa Helsingin kisojen olympiatalvena, nuorempi 1970-luvun miltei uskomaton superjuoksija.

Suomen lipullekin tarvitaan avajaismarssiin arvoisensa kantaja. Vai kuuluttaako Antero Viherkenttä stadionillassa jonkun yllätysnimen?

Hannes Kolehmainen oli 50 vuotta sitten olympiatulen sytyttäjänä stadionin soihtumaljaan yhtä upea valinta kuin Nurmi omaan tehtäväänsä. Nyt 50 vuotta myöhemmin sopisi hyvin, että sytyttäjiä olisi kokonainen kolmikko: Helsingin kisojen elossa olevat suomalaiset kultamitalistit Sylvi Saimo, 87, Yrjö Hietanen, 75, ja Thorvald Strömberg, 71. Kaikki meloivat olympiavoittajiksi. Olihan tänä vuonna Salt Lake Cityssä sytyttäjinä kokonainen 20 vuoden takainen olympiajääkiekon USA:n kultamitalijoukkue.

Suomen kuudesta kultamitalistista ovat Kelpo Gröndahl (paini), Pentti Hämäläinen (nyrkkeily) ja Hietasen kaksinkertaisen kullan melojapari Kurt Wires poistuneet keskuudestamme.

Suomen 260:sta Helsingin olympialaisten urheilijasta peräti 151 on ilmoittautunut stadion-juhlaan. Suurin osa heistä on kertonut halunsa osallistua myös avajaismarssiin. Avajaismarssissa joukkueita esittävät eteläsuomalaiset nuoret urheilijat, mutta myös vuoden 1952 osanottajat marssivat oman maansa kyltin ja lipun takana. Suomen joukkue viimeisenä tulee siis todella suurilukuisena sisään stadionille.

Helsingin kisojen yleisurheilun kultamitalisteista tiedetään varmuudella osallistuvan 100 metrin ja pikaviestin amerikkalainen kultamitalisti USA:n Lindy Remigino.

Juhlapuhujat olympiastadionilla ovat ylipormestari Eva-Riitta Siitonen, Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Tapani Ilkka ja kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge. Ohjelmaan kuuluvat tietysti myös fanfaari, olympiahymni ja olympialipun nosto salkoon.

Avajaisia 50 vuoden takaa muistellaan niin täydellisesti, että valkoisiin pukeutunut "Rauhan enkeli" ryntää nytkin kentälle. Tällä kertaa hän tiettävästi puhuu sen puheensa, joka viimeksi jäi pitämättä kaupunginjohtaja Erik von Frenckellin päättäväisten toimien takia.

Aikasiltana nykypäivään juhlaan on tulossa kaikkiaan noin 25 muuta suomalaista olympiavoittajaa marssimaan kunniakierroksen stadionyleisön edessä. Noin 40 minuutin kavalkadissa kuullaan myös musiikkia vuosikymmenestä toiseen solisteina Annikki Tähti, Lasse Liemola, Kirka, Arja Koriseva ja Jari Sillanpää. Mukaan mahtuu 1960-luvun edustajana tietysti myös Beatles-säveliä. Illan päätteeksi portit avataan, ja koko stadionyleisö voi halutessaan siirtyä alas nurmelle tapaamaan tuttujaan.

Olympiasoihdun sytytysjuhlaan Pallastunturille matkustavat mm. jo ylipormestari Siitonen ja puheenjohtaja Ilkka. Paikalla on myös Lapin läänin maaherra Hannele Pokka. Harjoitusten perusteella tulen syttyminen peilin avulla auringonsäteestä Torniossa säilytettyyn yhteen alkuperäiseen soihtumaljaan onnistuu takuuvarmasti.

Soihtu kulkee aluksi kädestä käteen 50 vuoden takaisia juoksijoita, joista neljä on ilmoittautunut pystyvänsä juoksemaan yhdessä ensimmäisen kilometrin osuuden. Soidun saattajana olympiastadionille asti on Suomi Juoksee Soihtuviesti, joka harjoitteli vastaavaa pienimuotoisemmin jo 10 vuotta sitten.

Vuoden 1952 tapaan soihtu pysähtyy kansalaisjuhliin, joista ensimmäiset ovat heti Rovaniemellä ja Torniossa. Yksi osa tulesta lähtee olympiavoittaja Esko Rechardtin ja OK:n ex-valmennuspäällikön Kalevi Tuomisen mukana lentäen Vaasan korkeudelle, josta se jatkaa Kemistä jo startanneen Course 2002-purjehduksen mukana Kotkaan.

Kotka oli yksi olympiakaupungeista (jalkapallo), jossa avajaisten aattona paljastetaan Pentti Hämäläisen patsas. Muista jalkapallokaupungeista on muistelot jo järjestetty Turussa. Tampereella on ollut laatanpaljastus, joka on Lahdessa vuorossa 21. heinäkuuta (FC Lahti-MyPa). Päivää aiemmin juhlitaan Ahvenistolla Hämeenlinnassa järjestetyn nykyaikaisen 5-ottelun avajaisia. Luvassa paikalle on unkarilainen joukkuekisan kultamitalikolmikko ja Suomen pronssijoukkueen edustus.

Helsingin olympialaisten 50-vuotismuistojuhla 19. heinäkuuta 2002 Helsingin Olympiastadionilla.
Illan ohjelma:
17.30 Varusmiessoittokunta/kuviomarsseja
17.55 Helsinki dokumentti
18.25 -52 kisojen taustadokumentti
18.30 Pääjuhla alkaaKisafanfaari: varusmiessoittokunta
18.32 Joukkueiden sisäänmarssi
Sisäänmarssin kuvaavat eteläsuomalaiset junioriurheilijat seuraväreissään.
19.12 Viherkenttä: juonto
Olympialipun nosto ja Olympiahymni
Puheet:
Eva-Riitta Siitonen, ylipormestari
Tapani Ilkka, Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja
Jacques Rogge, Kansainvälisen Olympiakomitean pj
19.20 "Valkoinen Enkeli"
-52 puhumatta jäänyt puhe
19.25 Olympiasoihtu saapuu StadionilleSuomi juoksee Soihtuviestin johtaja Pertti Raunio lukee viestin juhlakansalle.
19.30 Aikasilta
Aikasillan avulla tuodaan esiin suomalaisia musiikin ja urheilun tähtiä vuosikymmenten varrelta 50-luvulta tähän päivään. Paikalle on kutsuttu 40 suomalaista olympiakultamitalistia eri vuosikymmeniltä. Musiikin puolelta esiintymässä Stadionin juhlassa ovat mm. Annikki Tähti, Lasse Liemola, Kirka, Arja Koriseva ja Jari Sillanpää. Aikasillan päätteeksi Stadionyleisö voi yhtyä "Maamme" lauluun, johon noin kaksituntinen ohjelmallinen osuus päättyy. Juhlan jälkeen Stadionin portit avataan ja Stadionin viheriöstä muodostuu kaupungin suurin kesäterassi ja kansan kokoontumistori nostalgisessa, kesäisessä hengessä.

Tilaisuus on yleisölle maksuton.

(MTV3-STT)