Mainos

Mäntsästä mallia Arsenalin kanteisiin

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös tuomita Mäntsälän Säästöpankin toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet korvauksiin huolimattomasta luotonannosta on Arsenalille kovasti mieluinen. Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalilla on menossa 27 kannetta, joihin KKO:n päätös voi vaikuttaa.

Arsenal perustettiin v. 1993 hoitamaan Suomen Säästöpankin SSP:n ongelmaluottoja ja kiinteistöjä, kun pankin omat osat myytiin neljälle kilpailijalle. Arsenal on nostanut useita kanteita säästöpankkileirin johtajia ja luottamushenkilöitä vastaan huolimattoman lainanannon takia. Valtiovarainministeriössä Arsenalin oikeudenkäyntiasioita hoitava juristivirkamies Ilpo Nuutisen mukaan Arsenal on nostanut kaikkiaan 37 kannetta. Kaksi koskee liikepankkilain piiriin kuuluvia Skopia ja Siltapankkia, loput ovat säätöpankkilain alaisia. Kahdeksan näistä on lopullisesti käsitelty, mutta 27:ään KKO:n ennakkopäätös voi Nuutisen mukaan vaikuttaa.

-Lainvoimaista sitovuuttahan KKO:n päätöksellä ei ole, mutta oikeudenkäynnin yhtenäisyyden vuoksi sillä voi olla vaikutusta, Nuutinen arvioi. Nuutisen mukaan KKO:n päätös osoittaa, etteivät Arsenalin nostamat kanteet ole olleet hatusta vedettyjä. -Lisäksi se osoittaa, että myös pankin hallitus on vastuussa päätöksenteostaan, hän sanoo.

"Lain mukainen linja"

Nuutisen mukaan säästöpankkilaissa on tiukasti säädetty toimitusjohtajan ja luottamushenkilöiden vastuut. -Jos on tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttanut pankille vahinkoa, se on lain mukaan korvattava, Nuutinen sanoo. KKO on Nuutisen mukaan ottanut lain mukaisen linjan. Sitä vastoin hovioikeudet ja käräjäoikeudet ovat hänen mukaansa hylänneet kanteita sovitteluperustein. Se ei Nuutisen mukaan ole oikea tapa. -Erikseen olisi pitänyt todeta, että henkilöt ovat aiheuttaneet näin ja näin paljon vahinkoa, hän sanoo. Arsenal vaatii lähes 30 kanteessaan yhteensä vajaata kahta miljardia markkaa. Erikseen on Skopin kanne, jossa vaatimukset ovat noin kolme miljardia markkaa.

Arsenalin suorat oikeudenkäyntikulut ovat 55 miljoonaa markkaa. -Aika paljon pitää siis pystyä vahingon aiheuttaneilta perimään, jotta oikeudenkäyntikulut saadaan katettua, Nuutinen toteaa. Vaikka Skop on eri lain, liikepankkilain, alainen, Mäntsälän ratkaisulla voi Nuutisen mukaan olla vaikutusta myös siihen. -Tavallaan siinäkin on kyse hallituksen jäsenten vastuusta, hän sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.