Mainos

Mäntsälän tanssilavasurmasta syytetyt: Ei verikosto!

Kolme romaniveljestä vastasi tänään murhasyytteisiin Vantaan Vankilassa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Nuorin heistä ampui 18-vuotiaan helsinkiläismiehen hengiltä Mäntsälän tanssilavan portilla juhannuspäivänä.

Mäntsälän tanssilavasurman uhrin henkeä oli uhattu jo aikaisemmin. Syyttäjän mukaan yksi murhasta syytetyistä olisi jo vuosi sitten ilmoittanut, että uhri tapetaan vanhan sukuriidan vuoksi. Kyseessä oleva sukuriita ulottuu vuodelle 1965.

Syyttäjän mukaan juhannuspäivänä Mäntsälän tanssilavalla tapahtunut ampumistapaus oli kosto.

- Veljekset ovat tulleet paria päivää ennen Pohjois-Ruotsista ja he tulivat Mäntsälään yhdessä tuumin tappamaan 18-vuotiaan helsinkiläismiehen, kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen sanoi oikeussalissa.

20-vuotias mies ampui 18-vuotiasta helsinkiläismiestä läheltä järeällä käsiaseella Suurlavan sisäänkäynnillä viisi kertaa. Uhri kuoli vammoihinsa Suurlavan sisäänkäynnillä.

Syyttäjä katsoo, että ampujan vanhemmat veljet osallistuivat teon suunnitteluun ja myös heitä syytetään murhasta.

Syytetyt romaniveljekset kiistivät murhasyytteet tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä. Turvallisuussyistä oikeus istuu Vantaan vankilassa.

- Varsinainen kuolemalla kostaminen on tullut hyvin harvinaiseksi myös romanikulttuurissa. On tapoja, jolla vihamielisuudet voidaan sivuuttaa, jopa unohtaa, veljeksistä vanhimman avustaja, asianajaja Kari Eriksson sanoi oikeussalissa.

- Kaksi ryhmää, jotka eivät ole parhaita ystäviä, ovat sattuneet samaan paikkaan ja alkoholillakin on ollut osuutta tapahtumiin, Eriksson sanoi.

- Tällaiset nuoremmat henkilöt eivät ole romanipiireissä niitä henkilöitä, jotka sopivat tällaisista kysymyksistä.

Syytetyt myönsivät oikeudessa, että suvut eivät ole olleet keskenään riidattomat. Suvut ovat noudattaneet kulttuurilleen ominaista välttämiskäyttäytymistä. Välttämiskäyttäytyminen tarkoittaa sitä, että vihamieliset suvut eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, eivätkä hakeudu toisten asuinpaikkakunnille.

Sen sijaan surmapaikalla ei syytettyjen mukaan ole noudatettu romanitapaista väistämisvelvollisuutta. Väistämisvelvollisuus on romanitavan mukaan aikaisemmin veritekoon syyllistyneen sukulaisilla.

Syytettyjen veljesten mukaan helsinkiläismies oli kieltäytynyt poistumista paikalta, vaikka ulkona oli ehditty jo jonkin aikaa riidellä.

- Romanien keskuudessa väistämisvelvollisen kieltäytyminen on erittäin suuri loukkaus, ampujan avustaja, asianajaja Risto Kyytinen sanoi.

- Tässä on tilanne, jossa toisilleen sopimattomia väistämisvelvollisia romaneja on joutunut samaan paikkaan, tanssitilaisuuteen. Siinä on syntynyt uhkaava tilanne ja päämieheni on tarttunut aseeseen yrittämättä surmata uhria, Kyytinen sanoi.

20-vuotias myönsi tänään oikeudessa syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Vanhemmat veljekset vaativat syytteiden hylkäämistä. Oikeudenkäynti Vantaan vankilassa jatkuu keskiviikkona.

(MTV3/Johanna Sainio)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.