Mainos

Mansikkatiloilla ongelma: Itsepoimintapelloilla syödään maksamatta

Mansikkatilojen omistajat ovat törmänneet kiusalliseen ongelmaan: itsepoimintapelloilla pistellään marjoja maksamatta suoraan suuhun. Marjatilallisten mukaan ongelma on yleinen etenkin ulkomailta tulevien poimijoiden kohdalla.

– Eivät kaikki tietysti näin tee, mutta on se yleistä. Kieltämättä monien ulkomaalaisten kanssa meillä on tällainen iso ongelma, että he tulevat syömään koko perheen tai suvun voimin, sanoo Kartanon Marjan toimitusjohtaja Yrjö Rossi.

Rossin mukaan suomalaiset tietävät itsepoimintatilojen säännöt hyvin. Pellosta saa kyllä maistaa, mutta ideana on se, että kerätyistä marjoista maksetaan niiden painon mukaan.

Ulkomaalaisten kohdalla on Rossin mukaan monesti on jouduttu puuttumaan siihen, että he syövät keräämiään mansikoita paitsi pellosta suoraan, myös kassajonossa vielä ennen marjojen punnitsemista.

– Eihän kaupassakaan syödä ennen kuin on punnittu ne valitut karamellit, tai mitkä hyvänsä. Se on rikollista, ja se on suoraan pois meidän pussista, Rossi huomauttaa.

Rossi arvioi, että sama ongelma on ollut ainakin Etelä-Suomen alueen muilla tiloilla jo pitkään.

– Ne jotka eivät uskalla sitä sanoa, valehtelevat.

Kiellosta saa rasistin leiman

Ulkomaalaiset marjansyöjät ovat vuosien varrelta tuttu ilmiö myös Koivistoisen Mansikkapaikalla Vantaalla.

Vantaalla ongelmaa on yritetty kitkeä kielloin ja opastein. Kassalla on lisäksi kokeiltu sitä, että alle kahta euroa maksavia marjaeriä ei myytäisi.

MTV3.fi:n lukijan havainnon perusteella kaikki poimijat eivät ota pellolle mukaan edes astiaa, ja osalla astia on esimerkiksi vain pieni pakasterasia.

– Meillä on aina opas pellolla itsepoimijoita paimentamassa. Sillä koitetaan vähän saada kuria, mutta ei niitä voida alkaa kieltää, koska siitä saa rasistin leiman. Ei siitä voi älämölöä nostaa, se on vain hiljaa hyväksyttävä, valittelee Koivistoisen Mansikkapaikan myymälänhoitaja Jouko Salo.

Rasistiksi leimautumisen nostaa esille myös Kartanon Marjan Yrjö Rossi.

– Se on todella kiusallista, koska eihän tässä kenenkään kanssa haluta rähistä, hän sanoo.

Mansikkatilat ovatkin melko avuttomia ongelman edessä. Poimijoita ei voi kieltää tulemasta, mutta ei poliisiakaan viitsi aina sotkea mukaan, vaikka kyseessä olisikin periaatteessa varkaus.

– Mutta ehkä tässä jotakin viranomaisapua tarvittaisiin, Rossi huokaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.