Mainos

Mansikkatilat eivät kaipaa suomalaisnuoria - työasenteessa ongelmia

Usein harmitellaan sitä, ettei suomalaisille enää kelpaa marjanpoiminta kesätyöksi. Nyt Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin Yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Leppänen myöntää varovasti, ettei suomalaisia edes erityisemmin kaivata tiloille.

Leppäsen mukaan enää noin viisi prosenttia mansikanpoimijoista on suomalaisia.

Kun otetaan huomioon tilojen kokonaistyövoima, johon kuuluu poimintatehtävien lisäksi esimerkiksi mitta- ja kuljetustehtävät, ei suomalaisten osuus sittenkään nouse yli kymmeneen prosenttiin työvoimasta.

– Kyllä heidät toivotetaan tervetulleeksi katsomaan ja kokeilemaan, mutta ei kovin pitkään porukka jaksa, Leppänen toteaa.

Aikuinen saa paikan

Leppäsen mukaan suomalaisten vähyys selittyy osittain sillä, ettei sopivia töihin tulijoita ole tarjolla. 15–17-vuotiailta tulee kyllä työhakemuksia, mutta nuorten sijaan töihin haluttaisiin aikuisia. Ikäsyrjinnästä ei Leppäsen mukaan kuitenkaan ole kyse.

– Pääsääntöisesti se on ihan tämä kestävyys, mitä vaaditaan, että jaksaa siinä työssä. Mieluummin otamme aikuisia, joilla on sitkeyttä, Leppänen sanoo.

Nuoren ihmisen palkkaaminen tuo Leppäsen mukaan myös lisätyötä yrittäjälle.

– Pyritään siihen, että jokainen poimija tekee samanmittaisen päivän. Työlainsäädännön mukaan nuorelle kaverille pitäisi antaa kuitenkin mahdollisuus tehdä lyhyempää päivää, Leppänen perustelee.

Lain mukaan 15 vuotta täyttäneen henkilön työaika on sama kuin täysi-ikäistenkin, ja myös ylitöiden tekeminen on sallittua.

Suomalaiset lähtivät pellolta kaljalle

Ulkomaalaiset poimijat ovat Leppäsen mukaan siitä hyviä työntekijöitä, että he harvoin lopettavat parin työpäivän jälkeen, kun ovat kerran tänne asti matkustaneet.

Jotkut viljelijät ovat tulleet myös "araksi" palkata suomalaisia nuoria. Leppänen kertoo tapauksesta, jossa viime viikolla töihin tuli kaksi kaverusta, jotka parin kopallisen poimittuaan siirtyivät pellolta kaljoittelemaan.

– Venäläiset poimijat soittivat myöhemmin isännälle, että nämä kaljoittelee täällä, että ei pysty nukkumaan. Kun tällaisia sattuu, niin kyllähän se tekee araksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.