Mainos

Mansikkasesonki päättymässä

Tämän vuoden mansikakausi alkaa olla lopuillaan. Keskikesän helteet kutistavat sadon 10 miljoonaan kiloon.

Paras mansikka-aika alkaa olla jo lopuillaan, sillä tällä viikolla poiminta on hiljentynyt marjatiloilla. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että mansikkasesonki jää lyhyemmäksi kuin normaalisti. Useina kesinä mansikkaa on saatu myyntiin kesän alussa, mutta tällä kertaa mansikkakausi alkoi vasta juhannuksen tienoilla.

-Tällä viikolla mansikkamäärät ovat jo vähentyneet. Koko maata ajatellen paras sesonki oli kaksi viikkoa, jolloin liikkui suuria määriä mansikkaa, kertoo konsulentti Tuija Tanska Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Tanska arvioi koko maan mansikkasadon jäävän noin 10 miljoonaan kiloon, kun normaalikesinä sato on ollut 15 miljoonaa kiloa. Satoa kutistavat keskikesän helteet.

Myös merkittävällä mansikantuotantoalueella Suonenjoen seudulla sato jää niukaksi. Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen arvioi, että alueen mansikkasato on 1,5 miljoonaa kiloa. Viime kesänä seutu tuotti mansikoita lähes 2 miljoonaa kiloa.

-Helle ja kuivuus ovat suurimpia syyllisiä siihen, että sato jää nyt alarajalle, Voutilainen sanoo.

Pientä mutta laadukasta

Lämmin ja sateeton jakso myös pienensi mansikan kokoa. Sen sijaan laatuun kuivuus ei vaikuttanut.

-Koko kesän mansikat ovat olleet maukkaita ja erinomaisen hyviä, sanoo marjanviljelijä Veijo Karkkonen Karttulasta.

Mansikkasato kypsyi samaan aikaan koko Suomessa. Tämä johtui siitä, että rannikolla talvi oli niukkaluminen. Ilman suojaavaa lumipeitettä maa routi syvältä ja hidasti mansikan kasvua, eikä Etelä- ja Varsinais-Suomesta saatu mansikkaa yhtään aikaisemmin kuin esimerkiksi Savosta.

Suonenjoen seudulla mansikkaviljelmiä on noin 600 hehtaaria. Koko maassa mansikan tuotannossa on 3 500 hehtaaria peltoa ja mansikkatiloja on parituhatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.