Mainos

Mansikkasato ylitti odotukset: Marjoja on edelleen saatavilla

Tämän kesän mansikkasadosta odotettiin ennakoitua pienempää vielä heinäkuun alussa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton ennusteen mukaan satoa kertyisi noin 10–12 miljoona kiloa. Viime päivien helteet ja kuivempi ajanjaksot ovat kuitenkin tehneet hyvää loppukauden mansikoille.

– Luulen, että tulos on parantunut. Vähän aikaa mansikkasadon kanssa oli ongelmia vedentulon ja homeen kanssa. Kesätulviinkaan ei oikein ole totuttu, eli siinä mielessä on ollut erikoinen vuosi. Satomäärä ei ole kuitenkaan alle 12 miljoonaa kiloa, vaikka viimeiset tulokset eivät ole vielä valmiita, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton erikoiskonsulentti Tuija Tanska.

Mansikan pääsatokausi on käytännössä jo ohitse. Nyt kypsyvät myyntiin sadonajoitusmansikat, eli mansikat, jotka istutetaan kasvamaan vasta loppukesästä. Näin elokuussakin saadaan vielä tuoretta mansikkaa, vaikka pääsatokausi on jo ohitse.

– Sadonajoitusmansikoiden satomäärät ovat pienempiä, mutta jatkavat mansikkakautta pidempään, Tanska kuvailee.

Sadonajoitusmansikka on yleistynyt Suomessa koko 2000-luvun ajan. Tanskan mukaan pidemmän kauden lisäksi viljelykierto on nopeutunut ja uudet lajikkeet ovat mahdollistaneet tämän.

Sateet ovat parantaneet mansikan makua

Tämän viikon poutainen ja aurinkoinen sää on tehnyt hyvää loppukesän mansikoille.

– Kyllä tämä parantaa mansikan makua. Ensi vuoden sato määräytyy jo alkusyksystä. Niin sanottu kukintainduktio tapahtuu jo nyt ja jos olisi liian märkää ja kylmää, niin kehittyvät kukkasilmut eivät pitäisi siitä. Ensi satoa ajatellen on hyvä, että poutainen jakso on nyt päällä.

Ylipäätään epävakainen kesä on tehnyt sateista huolimatta hyvää mansikalle.

– Satomäärä on suurempi tänä vuonna, mitä edellisinä vuosina. Viime kesän hellejaksot aiheuttivat esimerkiksi sen, että mansikat pakkokypsyivät jopa raakilevaiheessa.

Tanskan mukaan, vaikka sitä vettä yhdessä vaiheessa vain tuli ja tuli, niin mansikan raakileet pääsivät kehittymään paremmin.

– Marjaa on tullut enemmän. Jos olisi tullut vähemmän vettä, niin olisi voitu olla siinäkin tilanteessa, että mansikkaa olisi ollut todella paljon tiloilla, Tanska hymyilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.