Mansikkasato kypsyy aikataulussa

Mansikan pääsatoa päästään poimimaan Suonenjoen seudulla näillä näkymin noin kolmen viikon päästä. Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen kertoi perjantaina, että avomaalla kasvavan mansikan kukinta on vasta aluillaan. -Tällä hetkellä näyttää siltä, että sadon kypsymisessä ollaan suurin piirtein normaalissa aikataulussa, hän sanoi.

Alkukesä on ollut monen harmiksi viileä ja sateinen. Kolea sää ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia mansikkasadolle, eikä marjatiloilta ole kantautunut tietoja hallaöiden aiheuttamista tuhoista. Tietyillä paikoilla halla on saattanut palelluttaa suojaamattomia mansikantaimia.

-Viileys tietysti hidastaa kehitystä, koska kasvi tarvitsee lämpöä ja valoa. Viileässä säässä mansikka ehtii toisaalta tehdä juuria ja voimistua. Ammattimaisilla mansikkaviljelmillä hallan torjuntaan käytetään sadetusta ja harsoja, Voutilainen selvitti.

Tällä hetkellä myynnissä olevat mansikat on kasvatettu pääasiassa kasvihuoneissa. Varsinais-Suomesta on jo poimittu myyntiin jonkin verran harson alla kasvanutta mansikkaa. Suonenjoen seudulta ensimmäiset harsoviljelmillä kypsyneet mansikat saadaan ilmeisesti juhannuksena.

Normaalin suuruista satoa odotellaan

Suomen suurimmalta mansikantuotantoalueelta Suonenjoen seudulta poimitaan kesäisin 1,5-2 miljoonaa kiloa mansikkaa, mikä on noin viidennes koko maan sadosta. Huippuvuosina alueen viljelmiltä on saatu jopa 2,5 miljoonan kilon sato. -Normaalin suuruista satoa odotellaan tänä kesänä, Voutilainen totesi.

Suonenjoen seudun mansikkatiloilla työskentelee tänäkin suvena parituhatta ulkomaalaista poimijaa. He tulevat pääasiassa Baltian maista ja Venäjältä, mutta kiinnostusta on ollut myös Puolasta, Tshekistä ja Unkarista. -Poimijoita on tarjolla hyvin ja yhteydenottoja tulee päivittäin, Voutilainen kertoi.

(MTV3 - STT-Jorma Ylönen)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja