Mainos

Mansikkasato kaksi viikkoa myöhässä

Mansikkasadosta on tulossa vielä hyvä, mutta homevaara kasvaa päivä päivältä. Sato on kaksi viikkoa myöhässä ja sesongin huippu siirtyy heinäkuun lopulle. Myöhästyminen aiheuttaa samalla poimijapulan.

Sisä-Savon mansikanviljelijät odottelivat vielä tänään satokautta opettelemalla laadunvalvonnan saloja. Laatu onkin nyt paras kilpailuvaltti. "Mitä ette syö ite hyvällä mielellä niin se pannaan hylättäviin, eikö ole aika selkeä ohje", neuvoo kouluttaja uusia poimijoita. Mansikan päätuotantoalueellakin sato on kovasti myöhässä, avomaalla ensimmäiset marjat ovat vasta kypsymässä. Ulkomailta on tulossa 800 poimijaa eli lähes normaalimäärä, mutta tiloilla pelätään poimijapulaa elokuussa. Tällä hetkellä tulijoita olisi, mutta vielä ei ole mitä poimia mitään mitä poimia.

Viime kesän surkean sadon jälkeen mansikasta on tulossa näillä näkymin jopa hyvä sato, mutta viljelijät ovat yhä sään armoilla. Ukkoskuurot ja harmaahome ovat ei toivottuja asioita. Uusia mansikkalajeja on Suonenjoella testattavana parhaillaankin parikymmentä, mutta yksikään niistä ei ole noussut vielä taloudellisesti merkittäväksi. Sadonajoitustaimet saattavat kuitenkin pian merkitä todelliseen täsmäviljelyyn siirtymistä. Esimerkiksi elokuussa istutetut taimet tuottavat mansikoita 50:ssä päivässä loppusyksyn markkinoille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.