Mansikkasato jäi viimevuotisesta

Mansikkasato jäi tänä vuonna huomattavasti viimevuotista pienemmäksi. Alkukesän viileys ja talvituhot pienensivät satoa ainakin kolmanneksella.

Heinäkuun helteiden vuoksi mansikan pääsatokausi jäi myös poikkeuksellisen lyhyeksi. Myöhäistenkään lajikkeiden marjoja ei ole juuri enää poimittavana, kertoo maanviljelijä Veijo Karkkonen Suonenjoelta.

-Myöhäisetkin marjat tulivat nyt heti pääsatokauden perään. Jos verrataan viime vuoteen, niin tilannehan oli [silloin] toinen, myöhäistä marjaa oli elokuun loppuun ja vielä syyskuun puolellakin, muistelee Karkkonen.

Karkkonen arvioi, että Suonenjoen seudulla mansikkasato on tänä vuonna jäänyt noin 60 prosenttiin normaalivuoden sadosta.

Sadon pienuuden vuoksi myös tuoremarjan ostajat ovat hankkineet mansikkaa tavanomaista vähemmän. Ostohaluja on verottanut lisäksi mansikan korkea hinta: tuoremarjan ostajat ovat joutuneet maksamaan mansikasta jopa puolitoistakertaisia hintoja normaalikesään verrattuna.

Myös hillasato jäi vähäiseksi

Mansikan ohella myös hillasato on jäänyt tänä vuonna reilusti tavanomaisesta. Esimerkiksi Ranualla, Suomen hilla-aitassa, käytännössä koko sato on kerätty, mutta marjakauppiaille saakka lakkoja on kulkeutunut vain joitakin tuhansia kiloja.

-Tavallisesti hilloja tulee noin 50 000 kiloa, mutta nyt poimijat ovat tuoneet vain tuhatkunta kiloa, päivittelee ranualainen kauppias ja "marjatohtori" Taisto Illikainen.

-Näin vähän hillaa ei ole tullut kertaakaan 20 vuoteen, hilloja sivubisneksenä jo 40 vuotta myynyt Illikainen kertoo.

Huono sato on nostanut myös hillan hinnan selvästi tavanomaista korkeammaksi.

-Poimijoille on maksettu nyt kymmenen euroa kilolta, kun esimerkiksi viime vuonna sisäänostohinta oli viitisen euroa, Illikainen sanoo.

Ranualla hillaa myydään kuluttajille 14 euron kilohintaan. Pääkaupunkiseudulla kotimaisen hillan hinta on sen sijaan jopa moninkertainen - sikäli kun hillaa ylipäätään myynnistä löytää.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat