Mainos

Mansikka-aika alkaa pian

Helteet saattavat lyhentää satokautta

Kesähelteet ovat jouduttaneet mansikan satokauden alkua. Kotimaiset mansikat saapuvat myyntiin jo juhannusviikolla, ilmoittaa hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto.

Helteet voivat kuitenkin lyhentää mansikan satokautta. Jos kesäkuinen kuumuus jatkuu juhannuksena ja sen jälkeen, saattaa mansikan satokausi kutistua muutamaan viikkoon. Tällöin mansikka kypsyy koko maassa lähes samaan aikaan, eikä varhaisten ja myöhäisten lajikkeiden kypsymisellä ole suurta eroa. Mansikan sato-odotukset ovat tänä vuonna kohtuulliset. Punaisia herkkuja odotetaan kypsyvän Suomessa kesän aikana noin 15 miljoonaa kiloa.

Mansikkakasvustot ovat säästyneet merkittäviltä talvivaurioilta, eikä halla häirinnyt myöskään kukintaa. Vielä tähän mennessä alkukesän kuivuus ei ole vahingoittanut mansikoita. Nyt kuitenkin kaivataan sateita virkistämään mansikkapeltoja suurimmassa osassa maata.

Varhaislajikkeet pääosaan

Suomessa viljeltävien mansikkalajikkeiden määrissä on tapahtunut viime vuosina suuri muutos. Vielä 90-luvun alussa marjan viljelyn päälajike oli myöhäiskesällä kypsyvä Senga Sengana. Nyt sen paikan on vallannut Jonsok, ensimmäisten joukossa kypsyvä aromikas mansikkalajike.

Tänä kesänä jo 60 prosenttia Suomessa viljeltävästä mansikasta on Jonsokia. Senga Senganaa on maamme mansikasta enää viidennes. Hedelmän- ja mansikanviljelijät korostavat, että aikaisten lajikkeiden suosio on syytä ottaa huomioon pakastusta ja säilöntää suunniteltaessa.

Mansikkaa viljellään Suomessa ammattimaisesti noin 5300 hehtaarin alueella 2000 tilalla. Viljelyala on pysynyt viime vuodet ennallaan. Mansikanpoiminta työllistää kesäaikaan arviolta 40000 suomalaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.