Manning voi päästä vankilasta jo yhdeksän vuoden kuluttua

Wikileaks-vuotaja Bradley Manning sai keskiviikkona melkein puolet syyttäjän vaatimaa tuomiota lyhyemmän vankeusrangaistuksen.

Vuotosivusto Wikileaks ilmoitti jopa pitävänsä 35 vuoden tuomiota "strategisena voittona". Manning voi nimittäin päästä ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan tuomiostaan kolmanneksen.

Tuomiosta vähennetään lisäksi ne noin kolme ja puoli vuotta, jotka Manning on jo ollut vangittuna.

Sotaoikeuden tuomari Denise Lind jätti Manningin tuomitsematta kovimpaan mahdolliseen rangaistukseen, joka olisi ollut 90 vuotta vankeutta.

Syyttäjät oli vaatinut Manningille vähintään 60 vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjä halusi tehdä Manningista varoittavan esimerkin muille tietojen vuotamista harkitseville.

– Manningin saama tuomio on kova, mutta se ei vaikuta muiden mahdollisten vuotajien toimiin, Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki arvioi.

– Vuotajat tietävät ottavansa ison riskin. Se ei estä heitä toimimasta.

– Ihminen ei tee tällaista kustannus-hyöty-analyysin pohjalta vaan siltä pohjalta, mikä on oikein, Patomäki sanoo.

Oikeusprosessi jatkunee

Tuomarin uskotaan ottaneen päätöksessään huomioon 25-vuotiaan Manningin iän ja hänen psyykkiset ongelmansa.

Manning on myös katunut vuotojaan. Hän pyysi tuomitsemiskäsittelyn aikana anteeksi sitä, että oli vahingoittanut Yhdysvaltoja.

– Halusin auttaa ihmisiä, en vahingoittaa, hän sanoi oikeudelle.

Puolustusasianajaja David Coombsin mukaan Manninginia ei pitäisi jättää ”mätänemään vankilaan”.

– Hänen suurin rikoksensa on ehkä se, että hän välitti, eikä pystynyt jättämään näkemäänsä ihmishenkien menetystä huomiotta, Coombs painotti oikeudelle käsittelyn aikana.

Manningin tuomio mennee joka tapauksessa lähikuukausina uuteen käsittelyyn sotaoikeuden vetoomustuomioistuimeen.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU ja Amnesty International ovat jo paheksuneet tuomiota. Amnesty on vaatinut presidentti Barack Obamaa vapauttamaan Manningin.

Manningin paljastukset ovat Yhdysvaltain historian toistaiseksi suurin tietovuoto. Julkisuuteen tuli 750 000 sivua dokumentteja.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat