Mainos

Manninen ja Vanhanen kiistävät välikysymysmoitteet

Kuntaministeri Hannes Manninen ja pääministeri Matti Vanhanen kiistävät hallituksen kaunistelleen kuntatalouden näkymiä eduskunnalle.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen mukaan Helsingin Sanomien uutinen antaa vahvasti väärän kuvan hallituksen välikysymysvastauksen sisällöstä ja muistioiden tiedoista.

Mannisen mukaan hallituksen politiikkariihen muistio ja hänen välikysymysvastauksensa ovat keskenään linjassa, ja kuntatalouden ongelmat tehtiin selväksi myös eduskunnalle.

Manninen sanoo tiedotteessa, ettei hän näe muistion ja välikysymysvastauksen välillä mitään asiallisia eroja. Menojen kasvuun liittyvää ongelmaa hallitus on hänen mukaansa lähes kahden viime vuoden ajan pitänyt koko ajan esillä.

- Ei kai se voine olla kenellekään uusi asia. Ja siihenhän perustuu koko kunta- ja palvelurakenneuudistuksen käynnistäminen ohi hallitusohjelman.

Ministerin mukaan hallitus hyväksyy välikysymysvastauksen mukaisesti vuodet 2007-2011 kattavan peruspalveluohjelman kehysriihen yhteydessä, jonka jälkeen se toimitetaan eduskunnalle.

- Hallituksella ei ole kuntatalouden osalta mitään hyväksyttyjä salaisia muistioita, vaan kaikki asiakirjat ovat saatavilla. Toivonkin, että myös oppositio perusteellisesti tutustuisi kuntatalouden ongelmiin ja lukuihin, jotta voitaisiin keskustella asiapohjalta. Tällöin ei olisi tarvetta nyt nähdyn kaltaisiin perusteettomiin syytöksiin.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksen viime viikolla pitämän politiikkariihen taustapapereissa arvioidaan, että alijäämäisten kuntien määrä kasvaa edelleen ja myös kuntien väliset erot kasvavat.

Kuntaministeri Hannes Manninen vastasi välikysymykseen, että on kaikki syyt uskoa parantuvaan kuntatalouteen.

Hallituksen muistion mukaan kuntatalouden vahvistumista on tänä vuonna näkyvissä, mutta kuntatalous pysyy yhä alijäämäisenä. Lisäksi lainakanta kasvaa lähivuosina. Papereissa myös korostetaan rakenteellisten uudistusten välttämättömyyttä, koska yhä useampi kunta on pysyvästi alijäämäinen.

Vanhanen: Oppositio lukekoon paperit

Myös pääministeri Matti Vanhanen kiistää hallituksen kaunistelleen kuntatalouden näkymiä eduskunnalle. Vanhasen mukaan hallituksen välikysymysvastaus on yhtäpitävä niiden tietojen kanssa, joita kuntataloudesta on olemassa.

- Miksi me sitä kaunistelisimme? Vanhanen kommentoi opposition nostamaa kuntatalousmetakkaa tiedotusvälineille lauantai-iltana saapuessaan puhumaan Suomen lautamiehet ry:n 35-vuotisjuhliin.

Pääministerin mukaan hallituksen muistio on avoimesti saatavissa ja tiedot ovat täsmälleen yhtäpitäviä. Hallitus on hänen mukaansa korostanut, että kunnallisten menojen vuotuinen viiden prosentin kasvu vie umpikujaan, ellei uudistuksia tehdä.

Vanhanen sanoi, että hallitus antaa oppositiolle mielellään kaikki sen kaipaamat tiedot. Hän toivoi, että oppositio lopultakin lukisi hallituksen paperit. Pääministerillä ei ollut mitään sitäkään vastaan, että oppositio toteuttaisi uhkailunsa ja veisi asian oikeuskanslerin käsiteltäväksi.

- Sehän varmasti sopii, hän naureskeli.

- Mutta luulen, että parasta on, että oppositio lukee nämä muistiot myös tarkkaan ja oppii siinä samalla itse, hän kuittasi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.