Mainos

Mannerheimin suku onkin lähtöisin Saksasta

Paljastava dokumentti Mannerheimin suvun alkuperästä löytyi Hampurin kaupunginarkistosta. Hollantilaisen tutkijan löytämässä kastetodistuksessa käy ilmi, että suvun vanhin tunnettu esi-isä kastettiin Hampurin Pyhän Jaakobin kirkossa vuonna 1618.

Marsalkka Mannerheimin suvun alkuperästä on tullut esiin uutta tietoa. Suku onkin lähtöisin Saksasta eikä Hollannista, kuten tähän asti on yleisesti luultu.

Uuden tiedon takana on suomalais-alankomaalainen tutkijakolmikko, joka on pari vuotta etsinyt tietoja Mannerheim-suvun varhaisista vaiheista. Vihdoin Hampurin kaupunginarkistosta löytyi kirkonkirja, jonka mukaan suvun vanhin tunnettu esi-isä Henrik (silloin Hinrich) Marhein kastettiin 28. joulukuuta 1618 Hampurissa Pyhän Jaakobin kirkossa.

- Kyseisen kastetodistuksen löysi hollantilainen tohtori Arnold Pieterse, kertoo historiallisen arkeologian dosentti Georg Haggren Helsingin yliopistosta.

Hän kuvaa löytöä neulaksi heinäsuovassa, jota on osattu etsiä.

- Eli on ollut monta yritystä ja erehdystä, ja vihdoin tärppäsi.

Kolmantena jäsenenä tutkijaryhmässä on ollut Peter Starmans, joka on eläkkeellä oleva hollannin kielen lehtori Helsingin yliopistosta.

Georg Haggren on tehnyt historian väitöskirjan Ruotsin ja Suomen rautaruukeista.

- Silloin törmäsin ohimennen myös herra Henrik Marheiniin, joka perusti rautatehtaita.

Kodin paikalla lehden toimitus

Marsalkka Mannerheimin esi-isän Henrikin isäksi on kastetodistuksessa merkitty Henning Marhein, jolle on myönnetty Hampurin kaupungin kansalaisuus vuonna 1607.

Marheinin perhe asui Hampurissa Steinstrasse-nimisellä kadulla Spersortin kulmassa kaupungin keskustassa. Tuota taloa ei enää ole olemassa, vaan paikalla sijaitsee nykyään Die Zeit -lehden toimitus.

Marsalkka Mannerheim kuului aatelissukuun. Suku oli saavuttanut vapaaherrallisen arvon 1768 ja ylennetty kreivilliseen säätyyn 1825. Alkujaan suku ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin kuulunut aateliin.

- Näillä näkymin Mannerheimit/Marheinit ovat olleet porvarissuku, mutta aivan sataprosenttisesti tähän on kuitenkin paha vielä vastata, Haggren kertoo.

Suomalais-hollantilaisen tutkijakolmikon sponsoreina ovat toimineet Finlands Adelsförbund ja Suomen Marsalkka Mannerheimin Perinnesäätiö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.