Mainos

Mannerheim-animaatio ensi-iltaan

Etukäteen kovasti kohua herättänyt, Mannerheimista kertova nukkeanimaatio saa ensi-iltansa tänään Tampereen elokuvajuhlilla.

Ohjaaja Katariina Lillqvist kertoo käyttäneensä rajuja keinoja herättääkseen avoimen keskustelun kansalaissodan yhä avoimista haavoista.

Ohjaajan mukaan kouluajat olivat tuskallisia hänelle ja monille muille punaisten jälkeläisille vielä 70-luvun Tampereella. Lillqvist asuu Tampereen Pispalassa, naapurissaan punakaartin entinen esikunta.

Kansalaissota on yhä läsnä Pispalassa.

Haastattelijana Tuula Malin

- Kansalaissota on täällä vielä läsnä. Jokaisessa kadunkulmassa ja vanhan talon nurkkauksessa. Katson ikkunasta ja muistan, että tuossa oli punakaartin esikunta, jonka seinään ammuttiin kaikki esikunnassa töissä olleet. Meidän talomme pihaan on ammuttu valtava määrä ihmisiä, Lillqvist muistelee.

Lillqvistin mukaan kohua herättäneen nukkeanimaation päämääränä ei ollut kiistellä marsalkka Mannerheimin sukupuolielämästä vaan lietsoa keskustelua kansalaissodasta, erityisesti sen punaisesta perinnöstä. Ohjaajan mielessä ovat yhä kipeinä koulumuistot 70-luvun Tampereelta.

- Koulussa piti vaieta. Jos teit hankalia kysymyksiä, historian numerosi aleni, jouduit luokasta ulos ja sait jälki-istuntoa. Samalla kuitenkin olivat läsnä vanhojen ihmisten tarinat. Tieto näistä paikoista, haudoista, taisteluista.

Katariina Lillqvist sanoo kuvanneensa elokuvassaan oman Mannerheiminsa. Lillqvistin isosetä menetti henkensä Tampereen taistelussa.

- Sodan traumat kestävät kolme sukupolvea. Ensimmäinen kokee sodan ja vaurioituu. Toinen sukupolvi vaikenee täydellisesti ja vasta kolmas sukupolvi alkaa purkaa sitä. Ja näin se on meidän perheessä mennyt. Mielestäni paraneminen alkaa sitten, kun se on puhdistettu... puhdistamattoman umpeen tulee kuolio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.