Mainos

Mandelson ehdotti pientä kauppaministerien WTO-kokousta

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelssonin mukaan minikokouksen tavoite on saada keskeytynyt Dohan kierros uudelleen käyntiin.

Euroopan unioni on ehdottanut keskeisille WTO:n jäsenmaille suppeaa kauppaministereiden tapaamista ennen vuoden loppua. Kauppakomissaari Peter Mandelsonin esittämän minikokouksen tavoitteena on saada Dohan kierros uudelleen käyntiin ja päätetyksi.

- Olen ehdottanut pienen ministerikokouksen pitämistä nopeasti. Toivon, että se voitaisiin pitää vielä tänä vuonna, mutta asiasta ei ole sovittu, kertoi Mandelson Reutersille tänään Kairossa.

Uutistoimisto AP:n virkamieslähteet kertoivat puolestaan Genevessä, että keskeisten kauppamahtien ministerit tapaavat ensi vuoden alussa Dohan kierroksen kiistojen sopimiseksi. Kokouksen tavoitteena on löytää yksimielisyys neuvottelujen käynnistämisestä uudelleen.

AP:n mukaan mm. Yhdysvaltain, Euroopan unionin, Japanin, Australian, Intian ja Brasilian edustajien on määrä tavata World Economic Forumin kokouksen yhteydessä. Se pidetään Davosissa tammikuun lopulla. WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy osallistuu myös kokoukseen.

Sveitsin talousministeriön tiedottajan Christophe Hansin mukaan ministeriö on kutsunut kokoukseen noin 20 maan ulkomaankauppaministerit. Hänen mukaansa kokoukselta ei odoteta suuria läpimurtoja. WEF:n tiedottajan Mark Adamsin mukaan "kyseessä on epävirallinen tapaaminen, jossa keskitytään erityisesti WTO-kysymyksiin".

WTO:n Dohan kierroksen neuvottelut katkesivat viime heinäkuussa yllättäen maatalouskauppaa ja teollisuustuotteiden tullien alentamista koskeneisiin erimielisyyksiin. Mahdollisuuksia neuvotteluiden henkiin herättämiseksi on tunnusteltu syksyn mittaan. WTO keskusteli toissa viikolla ensimmäisen kerran neuvottelujen tulevaisuudesta.

Virallisesti Dohan kierroksen neuvotteluja ei ole vielä yritetty aloittaa uudelleen. Lamy sanoi toissa viikon kokouksessa, että täysimittaiset neuvottelut voidaan aloittaa uudelleen vain sinä tapauksessa, että jäsenmaat sitoutuvat tarkkoihin lukuihin sekä tullinalennuksista että maataloustuen leikkauksista.

Dohan kierroksen pelastamiseksi on käytettävissä hyvin vähän aikaa. Lamyn mukaan neuvottelujen on edistyttävä merkittävästi ennen alkukevättä, jos sopimuksen vielä halutaan syntyvän.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.