Mainos

Mandelan odotetaan yhdistävän vielä kerran

Suomessa vieraileva Etelä-Afrikan entinen presidentti arvioi, että Nelson Mandela voi yhdistää Etelä-Afrikan vielä kerran.

Frederik Willem De Klerk jakoi Nobelin rauhanpalkinnon Mandelan kanssa vuonna 1993.

Rotusorron vastaisen taistelun ikonin Nelson Mandelan terveydentilaa on seurattu kuukausia tarkkaavaisesti. De Klerk uskoo, että Mandelan terveydentilan heikentyminen on saanut eteläafrikkalaiset pohtimaan maansa epäkohtia.

– Jotkut ovat ennustaneet, että Mandelan kuolema aiheuttaisi kriisin Etelä-Afrikassa. Itse uskon, että kun sen aika koittaa, kansamme pysähtyy miettimään. Suruajan tullessa käännämme katseemme sisäänpäin ja huomaamme muistavamme yhä arvot, joita tarvitaan sovinnon etsimiseen, arvioi de Klerk.

95-vuotias Nelson Mandelan on nyt kotonaan pitkien sairaalajaksojen jälkeen. De Klerk toivoo, että tämä aika voisi olla käänteentekevä hetki Etelä-Afrikalle, joka kamppailee edelleen useiden epätasa-arvoa synnyttävien ongelmien kanssa. Esimerkiksi työttömyys on korkeaa erityisesti mustien keskuudessa. Mustista nuorista jopa puolet on työttömänä.

– Ihmiset ovat alkaneet huutaa toisilleen sen sijaan että puhuisivat toisilleen, kuvaa de Klerk

Etelä-Afrikka on valmistautunut Mandelan kuolemaan jo pitkään. Niin myös Frederik Willem de Klerk.

– Toivon, että se päivä ei kuitenkaan tule pian. Meistä on itse asiassa tullut hyviä ystäviä, vaikka rotusorron lopettamisen aikaan suhteemme oli ajoittain hyvin kireä, tunnustaa de Klerk.

Frederik Willem de Klerk toimi Etelä-Afrikan viimeiseinä apartheid-kauden presidenttinä vuosina 1989 - 1994. Hän vapautti Nelson Mandelan vankilasta ensimmäisenä presidenttivuotenaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.