Mainos

Mandela pelasti Perssonin Lipposen kiukulta

Perssonin ja Lipposen suhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Vessajonossa Lipponen sanoi Perssonille: Sinä saat varoa! Sitten vessanovi aukeni ja sieltä astui ulos iloinen Nelson Mandela.

Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson kertoo muistelmissaan, miten Nelson Mandela pelasti hänet Paavo Lipposen kiukunpuuskalta. Tämä tapahtui vessajonossa EU-johtajien kokouksessa kesällä 1998.

Perssonin ja Lipposen suhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Perssonin mukaan he olivat eri mieltä EU:n laajentumistahdista ja -tavasta.

Pääministerit odottelivat Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan esiintymistä EU-kokouksessa Walesin Cardiffissa kesäkuussa 1998.

-Tauolla sattui niin, että vessajonossa suurikasvuinen Lipponen oli edelläni. Hän oli kiukkuinen. Lipponen oli raivoissaan, hän kirjaimellisesti säteili kiukkua. Luultavasti olin sanonut puheenvuorossani jotakin, joka ei sopinut hänelle ja Suomelle, Persson kirjoittaa teoksessaan Min väg, mina val (Minun tieni, minun valintani).

-Paavo Lipponen kääntyi puoleeni ja sanoi matalalla selvällä äänellä painottaen jokaista tavua, minkä vuoksi hänen puheensa on aina niin hidasta: Sinä saat varoa!

-Se tuntui erittäin kiusalliselta, mutta juuri siinä silmänräpäyksessä vessanovi, jonka takana olimme jonottaneet, aukeni ja sieltä astui ulos iloinen Nelson Mandela. Hän katsoi minua ja Paavoa, tervehti ystävällisesti ja vaihdoimme muutaman sanan. Kaikki laukesi siihen.

Persson puhui episodista myös STT:lle tiistain tiedotustilaisuudessa, jossa hän vakuutti myös sopineensa Lipposen kanssa.

-Olen, olen. Toki olemme sopineet kiistamme. Minähän osallistuin Paavon viimeiseen vaalitaisteluunkin. Lipponen on monessa suhteessa suuri eurooppalainen valtiomies, sanoo Persson.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.