Mandela arvosteli Yhdysvaltoja

Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela torjui Yhdysvaltain ehdotuksen, jonka mukaan Yhdysvallat vähentäisi Etelä-Afrikalle annettavaa apua ja keskittyisi sen sijaan kauppasuhteiden kohentamiseen.

Mandela toi kielteisen kantansa selvästi ilmi tiedotustilaisuudessa, jonka hän ja maassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton pitivät neuvottelujensa päätteeksi tänään. Clinton yrittää saada Yhdysvaltain senaattia hyväksymään lakiehdotuksen.

-Tämän asian suhteen olemme erittäin varautuneita emmekä voi hyväksyä sitä, sanoi Mandela.

Clinton puolestaan puolusti aloitetta sanoen, että se loisi Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan valtavasti uusia työpaikkoja. Afrikassa kuitenkin epäillään yleisesti, että laki olisi vain keino avata Afrikan suuret markkinat amerikkalaisille jättiyrityksille. Lisäksi Mandela puolusti tiedotustilaisuudessa voimakkaasti maansa hyviä suhteita Kuubaan, Libyaan ja Iraniin, jotka ovat Yhdysvaltain taloussaarrossa.

-Moraalimme ei salli, että hylkäisimme ne, jotka auttoivat meitä maamme historian synkimpinä hetkinä, sanoi Mandela. Mainitut maat tukivat Etelä-Afrikan rotusortohallitusta vastaan taistellutta kansalliskongressia, jota Mandela johti. Mandela vakuutti kuitenkin, että Etelä-Afrikan suhteet myös Yhdysvaltoihin ovat erinomaiset.

Presidentit vankilamuseossa

Neuvottelujen jälkeen Clinton ja Mandela vierailivat tänään Robbenin vankilasaarella, jossa Nelson Mandela istui 18 vuotta. Vuonna 1996 museoksi muutetussa vankilassa säilytettiin 1950-luvulta vuoteen 1991 mustia poliittisia vankeja. Mandela esitteli Clintonille entisen neljän neliön sellinsä, jonka ainoat kalusteet olivat pöytä ja sänky.

-Tämä oli kotini. En ymmärrä miten se näyttää nyt niin pieneltä, sanoi Mandela, joka kertoi Clintonille myös, kuinka hän yritti saada niukat ruokavarat riittämään vankila-aikanaan.

Mandela sai vuonna 1964 elinikäisen tuomion hallituksen syrjäyttämisen suunnittelusta. Hän kärsi tuomiotaan Robbensaaren vankilassa vuoteen 1982, jolloin hänet siirrettiin Pollsmoorin vankilaan lähelle Kapkaupunkia. Mandela vapautettiin vuonna 1990.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat