Mainos

Mandatum nosti kasvuennustetta

Mandatum-pankki on korottanut Suomen talouskasvuennusteen yli kuuteen prosenttiin.

-

Viennin vahva kasvu vetää koko Suomen talouden tänä vuonna 6,1 prosentin kasvuun. Ensi vuodelle vetoa riittää vielä 4,2 prosenttia. Mandatumin arvio on selvästi myönteisempi kuin muut tämän vuoden aikana julkaistut ennusteet, joiden haarukka vaihtelee 4,5 prosentista 5,1:een.

Mandatum korotti ennusteitaan reippaasti. Aiemman näkemyksen mukaan bruttokansantuotteen tämän vuoden kasvuluku oli 4,5 prosenttia ja ensi vuoden tasan neljä. Pankki perustelee näkemystään sillä, että Suomen päävientimarkkinoiden talouskehitys on ollut odotettua parempi ja euron heikko kurssi on parantanut kilpailukykyä. Tästä pääsevät elektroniikkateollisuuden ohella hyötymään perinteiset vientialat metsäteollisuuden johdolla.

Pahin talouden uhka on inflaation kiihtyminen tänä vuonna jopa kolmeen prosenttiin. Inflaatiota ruokkivat öljyn hinnan kohoaminen, euron heikko kurssi ja asuntojen hintojen nousu. -Oloihin nähden maltillinen palkkakierros pelastanee Suomen pahemmalta inflaation kiihtymiseltä, pankki arvioi. Niin ikään euroalueella inflaatiovauhti kasvaa tänä vuonna yli kahteen prosenttiin. Euroopan keskuspankin asettama inflaatiokatto on kaksi prosenttia.

Mandatum ennakoi, että niin EKP kuin Yhdysvaltain keskuspankkikin korottavat korkojaan kuluvana vuonna vielä puoli prosenttiyksikköä. Suomen työttömyysaste alenee Mandatumin mielestä yhdeksään prosenttiin tänä vuonna ja ensi vuonna 8,3 prosenttiin. Niin ikään pankki arvioi, että maailman talous saa vetoapua Yhdysvalloista, vaikka vuoden loppua kohti teollisuusmaiden kasvu hidastuu. Vuoden 2000 kasvuennusteeksi Mandatum ennustaa kolmea prosenttia aiemman 2,5 sijaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.