Mainos

Mammografian kannattavuudesta kiistellään

Syöpäjärjestöt pelkäävät, että ruotsalaisen mammografiaseulontojen vaikuttavuutta koskevan selvityksen uutisointi vähentäisi kuntien halukkuutta tehdä rintasyöpäseulontoja tai naisten intoa osallistua niihin.

Kunnat miettivät parhaillaan kaikkia mahdollisia keinoja leikata terveydenhuollon menoja, ja tämäkin tutkimus voidaan ottaa yhdeksi pontimeksi säästötoimille, pelkää ylilääkäri Matti Rautalahti Syöpäjärjestöistä.

Ruotsalaisselvityksen johtopäätös, jonka mukaan mammografiaseulonta ei olisi kannattavaa, ei pidä Rautalahden mukaan alkuunkaan paikkaansa. Jos kunnat sen perusteella vähentävät seulontoja, tekevät ne suuren karhunpalveluksen sekä väestölleen että omalle taloudelleen. On nimittäin monin verroin kalliimpaa hoitaa rintasyöpäpotilaita, kuin järjestää seulontoja, toteaa Rautalahti.

Ruotsalaisselvitys ei kelvannut kv-julkaisuun

Rautalahden mukaan ruotsalaistutkijoiden tekemä selvitys ei ole edes mikään tutkimus. Tutkijat tarjosivat selvitystään ensin arvovaltaiseen lääketieteelliseen julkaisuun Lancetiin, mutta se hylättiin, koska se ei täyttänyt tieteellisen tutkimuksen kriteerejä. Selvitys julkaistiin kuitenkin Ruotsin lääkärilehdessä.

Seulonnan vaikuttavuudesta on aiemmin tehty sekä Ruotsissa että muissakin maissa useita hyvin tehtyjä satunnaistettuja tutkimuksia. Niissä lähes poikkeuksetta rintasyöpäkuolleisuuden on havaittu pienenevän 25-30 prosenttia seulontaan kutsuttujen joukossa. Seulontaan osallistuneiden keskuudessa vaikutus on ollut vieläkin suurempi.

Tuoreessa ruotsalaisselvityksessä johtopäätöksiin on Rautalahden mukaan hypätty aivan väärin perustein. Siinä ei käytetty lainkaan yksilöiden seurantatietoja, vaan siinä verrattiin koko väestön rintasyöpäkuolleisuutta ennen vuotta 1987 ja sen jälkeen. Mukana olivat kaikki alueet riippumatta siitä, milloin rintasyöpäseulonnat oli alueella aloitettu.

Rautalahden mukaan seulontojen vaikuttavuutta ei voi selvittää luotettavasti rutiinitilastojen pohjalta, koska samanaikaisesti tapahtuu muitakin rintasyöpäkuolleisuuteen vaikuttavia muutoksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.