Mämmiperinne jatkuu maalla

Kotitekoinen mämmi on tänä päivänä harvinaista herkkua. Maaseudulla mämmiä kuitenkin tehdään vielä itse, vaikka sen valmistus vaatii paljon työtä.

Esimerkiksi juvalainen Elli Maaranen aloittaa mämmin imeltämisen laittamalla kahdeksan litraa vettä ja kaksi kiloa ruisjauhoja. Viiden tunnin hämmentelyn jälkeen liemeen lisätään mämmimaltaat.

Maaranen maustaa mämminsä appelsiinilla, pomenranssin kuorella ja siirapilla, minkä jälkeen seosta imelletään vielä pari tuntia. Sitten se laitetaan roveisiin ja paistetaan uunissa.

- Tämä on niin vanha perinne minulla. Mieheni Einon sisko Pohjanmaalta kävi täällä, ja hän antoi minulle tämän teko-ohjeen, Maaranen kertoo.

- Ei ole niin liisteriä kuin kaupan mämmi. Paljon makeampaa ja terveellisempää eikä ole lisäaineita, kehuu Maaranen.

Tänäkin pääsiäisenä Suomessa syödään yli 2 miljoonaa rovetta mämmiä. Pääosa mämmistä on kuitenkin ruokatalojen teollisesti tuottamia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat