Mainos

Maltilliset islamistit julistautuivat Marokossa vaalivoittajiksi

Marokon parlamenttivaaleissa Oikeus ja kehitys -niminen maltillinen islamistipuolue on julistautunut vaalivoittajaksi. Maan hallitus ei toistaiseksi ole vahvistanut vaalitulosta.

Mikäli vaalivoitto vahvistuu, tulisi Marokosta toinen arabimaa Tunisian jälkeen, jota hallitsee maltillinen islamistipuolue kevään vallankumousaallon seurauksena.

Marokossa äänestysinto maan parlamenttivaaleissa on jäänyt vaisuksi. Vaaliuurnilla on käynyt ainoastaan 45 prosenttia äänioikeutetuista. Vaalit kuitenkin vetosivat isompaan kansanjoukkoon kuin neljä vuotta sitten, jolloin äänestysprosentti oli vain 37.

Parlamenttivaalit olivat Marokossa ensimmäiset sitten arabikevään aikaisen kansanliikehdinnän. Tuolloin maan kuningas Mohammed VI taipui kansan painostuksessa, ja suostui perustuslain uudistamiseen. Heinäkuussa Marokkoon hyväksyttiin kansanäänestyksen jälkeen uusi perustuslaki, joka antaa pääministerille ja parlamentille aiempaa enemmän valtuuksia.

Voimakkaampia uudistuksia ajaneet aktivistit ovat pyytäneet ihmisiä boikotoimaan eilen pidettyjä parlamenttivaaleja. Heidän mielestään uudistukset eivät olleet riittävän laajoja.

Oikeus ja kehitys -puolueen ei uskota saavuttavan itselleen enemmistöä 395-paikkaisessa parlamentissa.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.