Mainos

Malmön sarja-ampuja oikeudessa: Etsi tarkoituksella maahanmuuttajauhreja

Ruotsissa käsitellään oikeudessa yhtä maan rikoshistorian kuohuttavinta tapausta. Jo esitutkinta käsittää 30 000 sivua.

40-vuotiasta miestä syytetään kolmesta murhasta, 12 murhayrityksestä ja yhdestä murhayrityksen valmistelusta vuosina 2003-2010. Syyttäjä esitteli syytteet tänään.

Ruotsalaisia järkyttää erityisesti se tieto, että mies on ilmeisesti tarkoituksella etsinyt uhrikseen maahanmuuttajan näköisiä henkilöitä. Ensimmäisen murhan uhri oli 66-vuotias eläkeläinen, joka ammuttiin kotonaan kesällä 2003. Toinen uhri ammuttiin vain kuusi viikkoa myöhemmin, kun taas kolmas murha tapahtui kuuden vuoden päästä.

Oikeudenkäynti alkaa tilanteesta, jossa hyvinkin sitovaa, teknistä todistusaineistoa on, mutta syytetty vaikenee osallisuudestaan. Häntä on kuulusteltu eli pidetty vangittuna jo 1,5 vuotta.

Nyt on kuitenkin selvinnyt, että mies on valinnut uhrinsa hyvin järjestelmällisesti, kertoo MTV3:n Tukholman kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Miehen motiiveista ei ole mitään tietoa.

– Ei ole mitään tietoa siitä, miksi hän on nämä teot tehnyt ja miksi juuri nämä uhrit valikoituivat. Se tiedetään, että hän on tutkinut uhriensa elämäntapoja ja liikkumisia jo etukäteen ja iskenyt aina pimeällä, Lumikero sanoo.

Malmön ampuja on Ruotsissa syntynyt, mutta hänen isänsä on suomalainen, Närpiöstä kotoisin.

– Tämä asia ei kuitenkaan ole noussut täällä mitenkään esille mediassa, sitä ei ole korostettu, Lumikero kertoo.

Taistelulajeja rakastava erakko

Poliisi pääsi miehen jäljille pitkän työn tuloksena. Mies pidätettiin syksyllä 2010. Hänen jäljittämisekseen Ruotsin poliisi oli yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa sekä Norjan, Tanskan ja Saksan poliisien kanssa.

– Poliisi vuokrasi jopa vastapäisen talon huoneiston ja sieltä hänen elämäänsä tarkasteltiin. Kun sopiva hetki koitti, hänet napattiin, Lumikero kertoo.

Syytetty on poliisikuulusteluissa kiistänyt tehneensä rikokset. Hän ei ole Lumikeron mukaan tehnyt minkäänlaisia myönnytyksiä kuulusteluissa.

– Hän on saattanut istua koko kuulustelun ajan sanomatta sanaakaan. Erilaisia taktiikoita on yritetty, mutta hän on pysynyt hiljaa.

Hänen kerrotaan kuitenkin paljastaneen yksityiskohtia teoistaan muun muassa tuttavalleen ja psykologille.

– Nuorempana mies oli hyvin taitava ja suosittu muusikko, hän on soittanut monissa bändeissä ja tehnyt musiikkia. 2000-luvun alussa miehestä tuli erakko, joka harjoitti innokkaasti taistelulajeja. Hän oli taitava ampuja ja jäsenenä ampumakerhoissa. Samalla alkoi väkivallan kierre, joka on miltei poikkeuksetta kohdistunut maahanmuuttajiin, Lumikero kertoo.

Lumikero näkee tapauksessa samantyyppisiä piirteitä kuin Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin teoissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.