Mainos

Malmipalkintoja eteläsuomalaisille

Geologian tutkimuskeskuksen Etelä-Suomen aluetoimisto on palkinnut yhteensä 48000 markalla kansalaisia, jotka ovat lähettäneet sille malminäytteitä.

Tutkimuskeskukseen lähetettiin viime vuonna lähes 3000 kansannäytettä, joista nyt palkittiin 21. Muhkein palkintosumma 10000 markkaa myönnettiin Lasse Viitaharjulle Suodenniemeltä. Hänen lähettämässään näytteessä oli metallista kultaa kalliosta Suodenniemeltä.

Tarmo Viitaharju Viljakkalasta sai 5000 markkaa kulta- ja kobolttipitoisista kallionäytteistä, jotka hän löysi Hämeenkyröstä. Toinen 5000 markan palkinnon saaja oli Juhani Kankaansivu Kyröskoskelta. Hän kunnostautui kultapitoisella lohkareella, jonka hän löysi Nokialta.

Orvokki ja Tarmo Tamminen Jämijärveltä lähettivät Kullaalta löytämiään kultapitoisia lohkarenäytteitä, joista he saivat yhteensä 4000 markan palkinnon.

Nämä palkitut näytteet aiheuttivat heti jatkotutkimuksia, joita tehdään edelleenkin.

-Esimerkiksi Lasse Viitaharjun lähettämä metallinen kulta kalliosta Suodenniemeltä aiheutti sen, että Geologian tutkimuskeskuksen geologit löysivät näkyvää metallista kultaa myös lähetetyn näytteen lähialueelta, kertoo toimialapäällikkö Yrjö Pekkala keskuksesta. Muut kansannäytepalkinnot vaihtelivat 3000 markasta 1000 markkaan.

Pätevää väkeä

-Suurin osa näytteiden lähettäjistä on niin harjaantunut näytteiden keräämiseen, että heitä voidaan pitää ammattimaisina kansangeologeina, kiittää Pekkala.
-Heidän lähettämänsä näytteet ovat erittäin hyödyllisiä tutkimuskeskukselle, jonka myöntämät palkinnot ovat vain pieni korvaus suuriarvoisesta työstä, hän lisää.

Geologinen tutkimuslaitos tutkii maksutta sen toimintaa varten toimitetut malmi-, teollisuusmineraali-, rakennuskivi- ja kourukivinäytteet Etelä-Suomessa, Väli-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.