Mainos

Malminkartanon tulitaistelusta kolmelle 4 v 2kk vankeutta

Helsingin käräjäoikeus langetti kolmelle miehelle runsaan neljän vuoden vankeustuomiot joulukuussa 2013 Malminkartanossa tapahtuneesta tulitaistelusta. 

- Rikokset ovat olleet hyvin vaarallisia. Teot osoittavat tekijöissä piittaamattomuutta toisen ihmisen henkeä ja terveyttä kohtaan, käräjäoikeus perusteli.

Yhden miehen syytteet tapon yrityksestä sen sijaan hylättiin.

Vastakkain joulukuisena yönä tapahtuneessa tulitaistelussa olivat Alastarosta tulleet romanit ja paikalliset Malminkartanossa asuvat. Paikalla ammuttiin syyttäjän mukaan ainakin 16 laukausta. Pari viikkoa sitten käräjäoikeuden turvasalissa käydyssä oikeudenkäynnissä kaikki syytetyt kiistivät salissa syytteet tapon yrityksistä ja vetosivat hätävarjeluun.

Ravintolailta kärjistyi

Ennen ampumisia iltaa oli vietetty ravintolassa, jossa aseita oli jo ensimmäisen riidan yhteydessä esitelty. Tilanne kärjistyi uudestaan myöhemmin ravintolan ulkopuolella.

- Vastaajien kertomusten mukaan käytös aukiolla on ollut uhkaavaa puolin ja toisin. Ravintolassa ja aukiolla tapahtuneesta aseiden esittelystä lähtien vastaajille on ollut selvää, että tilanne voi päättyä aseelliseen yhteenottoon vastaajien välillä, käräjäoikeus lausui.

Oikeuden mukaan kuka tahansa olisi voinut toimia toisin.

- Vastaajilla ei ole ollut estettä poistua tilanteesta sen kärjistyttyä. Vastaajat ovat voineet poistua ja välttää yhteenoton.

- Poistumisen sijaan vastaajat ovat sanotussa tilanteessa puolin ja toisin tietoisina toistensa aseistautumisesta hyväksyneet aseellisen yhteenoton varsin todennäköisen mahdollisuuden ja siten suhtautuneet hyväksyvästi molemminpuolisen aseiden käyttöön, oikeus lausui.

Kun osapuolet hyväksyivät tämän aseellisen yhteydenoton suuren todennäköisyyden, kyse ei voinut olla hätävarjelusta.

Yhden syytteet kaatuivat

4 v 2 kk:n vankeustuomiot langetettiin alastarolaiselle Dimitri Ärlingille sekä helsinkiläisille Nico Palmille ja Johnny Grönforsille. Tuomiot tulivat tapon yrityksestä, vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksesta.

Yksi Ärlingin syyte tapon yrityksestä hylättiin, koska Palm kertoi oikeussalissa ettei Ärling alkuvaiheessa tähdännyt häntä kohti vaan alas päin. Tuolla hetkellä Ärlingin ase ei toiminut.

Oikeus hylkäsi myös toisen tapon yrityksestä syytetyn nuoremman alastarolaismiehen syytteen tapon yrityksestä, koska oikeudessa ei selvinnyt hänen ampuneen laukaustakaan.

Erikoista jutussa oli se, että tulitaistelussa haavoittui viisi ihmistä, mutta osuman ampuja selvisi vain kahden osalta. Syynä oli se, että osaa luodeista ei voitu poistaa uhrien kehoista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.