Mainos

Malesia tuomitsi Yhdysvaltojen 'provokaation'

Malesia sanoi tänään Yhdysvaltojen sekaantuneen törkeällä tavalla Malesian sisäisiin asioihin. Malesian ulkoministeri Abdullah Badawi sanoi, että Yhdysvallat on vastuussa Malesian sisäisen rauhan mahdollisesta rikkoutumisesta varapresidentti Al Goren vastuuttoman lausunnon takia.

Varapresidentti Gore piti eilen Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa puheen, jossa hän antoi tukensa demokraattisille uudistuksille. Puheen katsottiin arvostelevan Malesian nykyistä johtoa.

Malesian ulkoministeri Abdullah luonnehti Goren puhetta provokatiiviseksi.
-Malesian mielestä on törkeää, että Yhdysvaltain hallitus kiihottaa eräitä aineksia maassamme laittomuuteen ja epädemokraattisten menetelmien käyttämiseen laillisesti valitun hallituksen kumoamiseksi, Abdullahin lausunnossa sanottiin.
-Malesialaiset eivät suhtaudu ystävällisesti minkään ulkovallan tekopyhään saarnailuun, varsinkin kun kyse on Yhdysvalloista, jonka tiedetään rikkovan karkealla tavalla ihmisoikeuksia, Abdullah mainitsi.

Gore puhui eilen sadoille liikemiehille ja Apec-järjestön kokouksen osanottajille. Gore sanoi puheessa, että taloudellisesta kriisistä kärsivistä maista kuuluu vaatimuksia demokratiasta monilla kielillä.
-Kuulemme niitä tänään, täällä ja nyt, Malesian rohkealta kansalta.

Malesiassa on puhjennut uudelleen hallitusta vastustavia mielenosoituksia, joissa on vaadittu entisen varapääministerin Anwar Ibrahimin vapauttamista ja pääministeri Mahathir Mohamadin eroa. Mielenosoitukset alkoivat kun uudistuksia vaatinut suosittu varapääministeri Anwar syyskuun alussa pidätettiin. Häntä syytetään sekä lahjonnasta että sukupuolirikoksista. Anwarin mukaan tekaistut syytteet ovat osa poliittista ajojahtia.

Huippukokous alkoi

Kuala Lumpurissa käynnistyi tänään Apecin, Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön huippukokous. Gore edustaa kokouksessa presidentti Bill Clintonia, joka perui osanottonsa Irakin kriisin vuoksi. Pääministeri Mahathir tervehti kaikkien huippukokoukseen osallistuvien 21 maan edustajia. Huippukokouksen tärkein aihe on Aasiaa koetteleva talouskriisi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.