Mainos

Malesia: Kaksi suomalaista panttivankeina

Raskaasti aseistautuneet miehet sieppasivat 20 ihmistä Borneon edustalla sijaitsevalla Sipadanin saarella Itä-Malesiassa. Siepattujen joukossa on kaksi suomalaismiestä, jotka olivat alueella sukelluslomalla. Vahvistamattomien tietojen mukaan miehet ovat helsinkiläisiä.

Malesia

Muut siepatut olivat yhdeksän malesialaista, kolme saksalaista, kaksi ranskalaista, kaksi eteläafrikkalaista sekä yksi filippiiniläinen ja yksi libanonilainen.

-Siepatut kaksi keski-ikäistä miestä olivat tämänhetkisten tietojen mukaan alueella sukelluslomalla. Meidän saamiemme tietojen mukaan heidän olinpaikkansa on Malesian viranomaisten tiedossa ja he ovat elossa, mutta ovat siis edelleen panttivankeina, kertoi Suomen Malesian-suurlähettiläs Erkki Huittinen STT:lle illalla.

Suomen Filippiinien-konsulaatista puolestaan yritettiin tänään saada yhteyttä Filippiinien puolustusministeriin, sillä sieppaajien ja panttivankien oli nähty olevan matkalla kohti Filippiinien vesiä.

Sieppaajina kuusi miestä

Tilanne sai alkunsa, kun kuusi rynnäkkökiväärein aseistautunutta pyssymiestä saapui veneillä Sipadanin saarelle eilisiltana. Ennen panttivankien sieppaamista miehet hyökkäsivät poliisiasemalle sekä luontojärjestön päämajaan.

Sipadan on maailmankuulu sukellusparatiisi, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Malesian Sabahin osavaltion rannikosta. Pyssymiehet ottivat 22 panttivankia, mutta panttivangiksi aiottu amerikkalaispariskunta pääsi pakenemaan viidakkoon ennen kuin panttivangit määrättiin uimaan rantaravintolasta kahteen lähistöllä olevaan veneeseen.

Kuala Lumpuriin illalla saapuneet James ja Mary Murphy kieltäytyivät kommentoimasta sieppausta ja pakenemistaan millään tavalla. He sanoivat antavansa asiasta lausunnon sen jälkeen kun panttivangit on vapautettu.

Filippiinien puolustusministerin Orlando Mercadon mukaan sieppaajat saattavat olla filippiiniläisiä. Hän uskoi myös kaappaajien suunnanneen Filippiinien aluevesille. Filippiinien viranomaiset ovat määränneet sekä laivaston että ilmavoimat hälytystilaan. Malesia on lähettänyt partioveneen ja valvontalentokoneen alueelle, jossa sieppaajien uskotaan piileskelevän.

Motiiveista ei tietoa

Sieppaajien motiiveista tai lunnasvaatimuksista ei vielä ole tietoa. Paikallisen poliisin mukaan motiivina voi olla joko kosto, kansainvälinen politiikka tai lunnasvaatimukset. Näistä todennäköisimpänä poliisi pitää kytköksiä kansainväliseen politiikkaan.

Sieppaajat saattavat kuulua ääri-islamilaiseen Abu Sayyafin sissijärjestöön, jonka hallussa on kymmeniä panttivankeja Etelä-Filippiineillä. Filippiinien armeija surmasi eilen 20 sissiä suurhyökkäyksessä panttivankien vapauttamiseksi sissien vuoristotukikohdasta.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ei juurikaan voi auttaa Malesiassa kaapattuja suomalaismiehiä. Tuomioja sanoo, että tällä hetkellä voidaan vain odottaa lisätietoja ja toivoa parasta.

Tuomiojan mukaan Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta paikan päällä, mutta yhteydenpidon lisäksi kovin paljon muuta ei ole tehtävissä.

Sibadan

Malesiassa meneillään olevalla panttivankidraamalla saattaa olla vaikutuksia turismille. Suomen matkatoimiston markkinointipäällikkö Terhi Hakulinen arveleekin, että suomalaisturistien matkapäätöksiin vaikuttaa lähitulevaisuudessa panttivankitilanteen lopputulos.

Eilen Sipadanin lomasaarella alkunsa saanut panttivankien kaappaus on harvinaislaatuinen rauhalliseksi luonnehditussa lomakohteessa. Malesian Suomen suurlähetystössä uskotaan, että kyseessä on yksittäistapaus.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.