Mainos

Malediivien presidentti: Ostan kansalleni uuden kotimaan

Ilmastonmuutos uhkaa toisia maita konkreettisemmin kuin toisia. Maailman matalimmassa valtiossa Malediiveilla mietitään jo kuumeisesti hätäsuunnitelmaa siltä varalta, että nouseva merenpinta hukuttaa koko Intianmeren lomaparatiisin alleen. Maan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti ilmoitti tänään aikovansa ostaa kansalaisille uuden kotimaan.

Malediiveilla on 380 000 asukasta, mutta vuonna 2006 saaren hohtavanvalkoisilla rannoilla vieraili yli 460 000 turistia. Matkailutulot nousevat vuodessa lähes miljardiin euroon.

Huomenna valtaan astuva presidentti Mohamed Nasheed aikoo sijoittaa osan Malediivien matkailutuloista valtiolliseen sijoitusrahastoon, jonka kautta ostettaisiin maata ulkomailta.

Edessä muutto Intiaan?

YK on arvioinut merenpinnan voivan nousta ilmastonmuutoksen seurauksena jopa 60 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Suurin osa Malediivien lähes 1200 saaresta ja koralliatollista on vain puolitoista metriä merenpinnan yläpuolella, ja korkeinkin kohta vain 2,4 metrin korkeudella.

- Emme voi yksin pysäyttää ilmastonmuutosta, joten meidän on ostettava maata muualta. Se on vakuutuksemme pahimman mahdollisen varalta. Aloittivathan israelilaisetkin ostamalla maata Palestiinasta, Nasheed selitti brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa.

Presidentin tähtäimessä ovat varsinkin Intia ja Sri Lanka näiden samantapaisen kulttuurin, ruoan ja ilmaston vuoksi. Myös Australia tulisi Nasheedin mukaan kysymykseen sen omistamien laajojen asumattomien alueiden vuoksi.

Nasheed kertoi lähestyneensä ostoaikeineen jo useita maita, joiden hän sanoo suhtautuneen hyvin.

- Emme halua lähteä Malediiveilta, mutta emme myöskään halua päätyä vuosikymmeniä teltoissa asuviksi ilmastopakolaisiksi, Nasheed kertoi.

Ympäristöaktivistit pitävät Malediivien tilannetta ennennäkemättömänä herätyksenä.

- Malediivit on jätetty puolustamaan itse itseään. Se on rikkaiden maiden aiheuttaman ilmastonmuutoksen uhri, Maan ystävien ilmastonmuutososaston johtaja Tom Picken kommentoi Guardianissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.