Mainos

Makuuhuoneessa seisoi vieras mies veitsen kanssa – 14-vuotias siepattiin keskellä yötä kotoaan

Yhdysvalloissa kesäkuun 5. päivä vuonna 2002 14-vuotias Elizabeth Smart heräsi yöllä karmivaan näkyyn. Hänen makuuhuoneessaan seisoi veitsellä aseistautunut vieras mies. Siitä alkoi painajainen, joka päättyi vasta yhdeksän kuukautta myöhemmin.

Tapaus sattui tytön kotona Salt Lake Cityssä, Utahissa. Elizabethin huoneeseen tunkeutunut mies oli 49-vuotias Brian David Mitchell, joka uhkasi tappaa tytön, ellei tämä lähde sovinnolla miehen mukaan.

– Hän sanoi, että minulla on veitsi, nouse ylös ja lähde mukaan, Smart kertoi myöhemmin kokemuksistaan CNN:n haastattelussa.

– Jos päästät ääntäkään tai teet mitään mikä herättää huomiota, en tapa ainoastaan sinua vaan myös kenet tahansa, joka yrittää pysäyttää minut, mies oli uhannut.

"En aio raiskata ja tappaa sinua – vielä"

Sieppauksen jälkeen Mitchell kävelytti tyttöä mukanaan maastossa tuntikaupalla.

– Muistan pysäyttäneeni hänet ja kysyneeni häneltä: ”Jos aiot raiskata ja tappaa minut, voisitko tehdä sen tässä?" Koska ajattelin, että halusin vanhempieni tietävän, mitä minulle on tapahtunut. Halusin heidän tietävän, etten ole karannut.

Mitchellin vastaus oli hyytävä.

– Hän vain katsoi minuun ja sanoi: ”En aio raiskata ja tappaa sinua vielä.”

Tämän jälkeen kaksikko oli jatkanut matkaansa. Smart oli pysäyttänyt miehen uudelleen ja todennut tälle, että mies viettäisi loppuelämänsä vankilassa kiinni jäätyään.

– Tiedän tismalleen mitä olen tekemässä ja mitkä seuraukset ovat. Mutta ero on siinä, että minä en tule jäämään kiinni, mies oli vastannut.

Useiden tuntien kävelyn jälkeen kaksikko saapui Mitchellin leiriytymispaikkaan, jossa miehen vaimo Wanda Barzee oli odottamassa. Nainen kauhistutti tyttöä.

– Hän tuli luokseni ja halasi minua. Mutta siinä halauksessa ei ollut mitään lohdullista. Se sanoi pikemminkin: ”Olet minun ja tulet tekemään tismalleen mitä käsken."

Smart: Päätin selviytyä kauheuksista

Leiriin saapumisesta alkoi Smartin kuukausia kestänyt piina. Mitchell raiskasi tytön useita kertoja päivässä.

– Joka kerta kun ajattelin, etten voi vajota enää syvemmälle… esimerkiksi pyjamani oli viety minulta ja minut pakotettiin pitämään tätä inhottavaa aamutakkia… seuraavaksi he sanoivat: ”Nyt saatkin olla alasti." Tai sitten minut pakotettiin juomaan alkoholia, jota en ollut koskaan juonut aiemmin.

– Oksensin ja sammuin ja sitten heräsin huomatakseni, että naamani ja hiukseni olivat oksennuksen peitossa. Joka kerta, kun luulin että asiat eivät voi enää mennä huonommin, jotain tapahtui.

Smart kertoi kuitenkin päättäneensä, että hän selviää kauheuksista ja pääsee takaisin perheensä luokse.

"Mikset karannut?"

Tyttö löydettiin lopulta maaliskuussa 2003 poliisille tulleen vihjeen avulla. Mitchelliä etsittiin tapaukseen liittyen, sillä epäilyksiä herättänyt mies oli vieraillut Smartin perheen asunnossa marraskuussa 2001.

Poliisi sai vihjeen Mitchellin sijainnista kahdelta soittajalta, joiden mukaan he olivat nähneet Mitchellin näköisen miehen kävelemässä kahden naisen kanssa Salt Lake Cityssä sijaitsevassa Sandyn lähiössä.

Poliisi oli päätynyt kuulustelemaan Mitchelliä, joka oli ollut vastauksissaan välttelevä. Kuulustelun jatkuttua poliisi oli ollut varma, että Mitchell oli heidän etsimänsä mies ja että hänen seurassaan oleva tyttö oli Elizabeth. Löytöhetkellä tytöllä oli ollut yllään peruukki, aurinkolasit, sininen päällystakki ja huntua muistuttava asu.

Samrtin vapautumisen jälkeen monet ihmettelivät, miksei tyttö ollut yksinkertaisesti karannut.

– Lasta tai ketään rikoksen uhriksi ei pitäisi ikinä syyllistää tai neuvoa, miten heidän olisi pitänyt toimia. Koska sinä et ole ollut siinä tilanteessa, etkä tiedä. Et voi vain istua kotisohvallasi ja kysyä: ”No, mikset karannut? Mikset toiminut näin?”

– Se on väärin. Olin 14-vuotias. Olin pieni tyttö. Olin joutunut todistamaan, kuinka tämä mies onnistui sieppamaan minut, kahlitsi minut ja raiskasi minut. Hän onnistui tekemään tämän kaiken. Miksei hän olisi siis onnistunut myös tappamaan minut, niin kuin uhkasi?

Kamalista kokemuksista voi toipua

Smart on kertonut avoimesti ja kaunistelematta kokemuksestaan vuonna 2013 julkaistussa kirjassa. Hän on halunnut kertomuksellaan nostaa esiin sen, kuinka järkyttävän yleistä hyväksikäyttö on. Tilastojen mukaan Yhdysvalloissa jopa yksi neljästä tytöstä ja yksi kuudesta pojasta joutuu jonkinlaisen hyväksikäytön uhriksi ennen 18 ikävuottaan.

Smart haluaa kuitenkin myös korostaa, että kamalista kokemuksista voi selvitä.

– Haluan tavoittaa nuo selviytyjät ja uhrit. Haluan heidän tietävän, että tällaisia asioita tapahtuu, mutta sinun ei tarvitse antaa sen määritellä itseäsi loppuelämäsi ajan. Voit päästä eteenpäin ja olla onnellinen.

Smartin kidnappaaja Brian Mitchell pahoinpideltiin vankilassa vuonna 2013 tapaukseen liittyen. Mitchellin kimppuun oli hyökännyt mies, joka oli huutanut ”Tämä on Elizabet Smartin puolesta!” Vankilalähteiden mukaan toinen vanki oli kaatanut Mitchellin tämän jälkeen maahan ja potkinut ja lyönyt tätä toistuvasti, ennen kuin vartijat olivat päässeet väliin.

Elizabeth Smart on nykyään naimisissa. Hän synnytti tämän vuoden helmikuussa tyttären.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.