Turkoosina hohtavan meren ja porottavan auringon lisäksi suomalaiset on hurmannut kreikkalainen ruoka. Kevään matkakuumetta voi lievittää valmistamalla Välimeren herkkuja omassa keittiössä. Kokeile Akin versioita kreikkalaisista suosikeista!
Horiatiki eli kreikkalainen salaatti, suussa sulava moussaka ja valkosipulilla maustetti tsatsiki tuovat mieleen lomamatkat Välimeren auringon alla.
Kreikkalaisen keittiön perusraaka-aineita ovat oliiviöljy, kalamata-oliivit, yrtit, lampaanliha, kasvikset – ja tietysti fetajuusto. Leivonnaisissa käytetään paljon filotaikinaa, hedelmiä, pähkinöitä ja hunajaa – paikalliset kakut ja piiraat taltuttavat kovankin makeanhimon.
Kreikkalaista juomista tunnettuja ovat anisviina Ouzo ja pihkalla mausettu Retsina-valkoviini. Porottavan auringon alla nautitaan tavallisen kahvin sijaan kreikkalaista jääkahvia eli Frappea.
Tsatsiki
1 (200 g) kurkku
1-2 valkosipulinkynttä
1 tlk (2 dl) Valio Bulgarian ruokajogurttia
1 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl minttua
ripaus suolaa
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Pane raaste siivilään ja painele ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
Sekoita tsatsikin kaikki ainekset keskenään. Tarjoa fetatäytteisten lihapullien ja Pirkka Parhaat maalaiskauraleivän kanssa.
Horiatiki
2-3 (250 g) tomaattia
1 (200 g) kurkku
1 (100 g) vihreä paprika
1 pieni (50 g) punasipuli
1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa
noin 20 kpl Pirkka Luomu vihreitä ja mustia kreikkalaisia
oliiveja
1 tl oreganoa
Kastike:
2 rkl Pirkka Parhaat ekstra neitsytoliiviöljyä, Kreikka
1 rkl punaviinietikkaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
Lohko tomaatit. Kuori kurkku raidalliseksi, halkaise se pitkittäin ja viipaloi. Suikaloi paprika ja sipuli. Pane ainekset kulhoon.
Leikkaa feta reiluiksi viipaleiksi tai murustele se ja lisää salaatin päälle. Viimeistele salaatti oliiveilla ja oreganolla. Sekoita kastikeainekset keskenään ja valuta salaatin päälle. Tarjoa rapean leivän kanssa.
Kreikkalainen lihapata eli stifado
noin 1 kg lampaan- tai naudanpaistia kuutioituna
3 rkl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
noin 1 kg sipuleita
3-4 valkosipulinkynttä
1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa
noin
2 dl vettä tai punaviiniä
1/2 dl punaviinietikkaa
2 tl fariinisokeria tai hunajaa
3/4 tl mustapippuria
2-3 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
Pinnalle:
tuoretta oreganoa tai persiljaa
Ruskista lihakuutiot useassa erässä öljyssä. Mausta ne suolalla ja siirrä pataan.
Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele ne. Lisää sipulit, valkosipulit, tomaattimurska, vesi tai punaviini, punaviinietikka, sokeri ja mausteet pataan. Kuumenna kiehuvaksi.
Siirrä pata uuniin ja kypsennä kannen alla 175-asteessa 1 1/2–2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Koristele hienonnetulla oreganolla tai persiljalla. Tarjoa perunoiden tai riisin ja kasvisten kanssa.
Moussaka
1 (noin 300 g) munakoiso
2 (noin 600 g) kesäkurpitsaa
vettä
suolaa
Jauhelihakastike:
1 iso purjo
400 g Pirkka naudan jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
2 tl basilikaa
Juustokastike:
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3/4 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
mustapippuria
1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Koristeeksi:
tuoretta basilikaa
Aloita valmistamalla jauhelihakastike. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistokasarissa. Lisää purjo ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada joukkoon tomaattimurska ja anna seoksen hautua noin 15 minuuttia. Mausta basilikalla.
Valmista juustokastike pinnoitetussa kattilassa. Sekoita öljyn joukkoon vehnäjauhot ja kuumenna hetki. Lisää maito kahdessa erässä hyvin sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Mausta kastike suolalla, muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Lisää juustoraaste.
Voitele laakea uunivuoka. Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Keitä viipaleita isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Valuta kasvisviipaleet lävikössä.
Levitä vuokaan kerroksittain munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita sekä jauhelihakastiketta. Kaada juustokastike päälimäiseksi.
Kypsennä 200-asteessa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoa maalaisleivän kanssa.
Appelsiini-mantelikakku
Taikina:
150 g leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 Pirkka Parhaat kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 ps (100 g) Pirkka mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl appelsiininmehua
Appelsiinisiirappi:
1 dl appelsiininmehua
1/2 dl sokeria
Kuorrutus:
3 1/2 dl tomusokeria
3 rkl appelsiininmehua
1 rkl appelsiininkuorta raastettuna
Koristeeksi:
marmeladimakeisia (esim. Pihlaja)
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja mehua. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 175-asteisen uunin alatasolla 40-50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä.
Kuomoa kakku hieman jäähtyneenä. Pese vuoka ja siirrä kakku takaisin vuokaan.
Valmista appelsiinisiirappi. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri on täysin sulanut ja seos hieman sakenee. Kaada siirappi kakunpäälle. Anna mehevöityä viileässä seuraavaan päivään.
Siirrä kakku tarjoiluvadille. Sekoita tomusokeri, appelsiininmehu ja -kuoriraaste keskenään. Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele paloitelluilla marmeladeilla.
MTV3
Kuvat: Ruokakesko Oy