Mainos

Maksuttomat oikeudenkäynnit yleistyneet

Maksuttomat oikeudenkäynnit yleistyivät viime vuonna. Samaan aikaan nousivat myös maksuttomien oikeudenkäyntien kustannukset. Tämänvuotisten ennakkotietojen mukaan oikeudenkäyntien määrä ja kustannukset ovat edelleen nousussa. Maksuttoman oikeudenkäynnin sai viime vuoden aikana lähes 28 000 asianosaista.

Noin kaksi kolmasosaa oikeudenkäynneistä käytiin käräjäoikeuksissa ja lähes yksi kolmasosa hovioikeuksissa. Kustannuksia maksuttomista oikeudenkäynneistä kertyi valtiolle viime vuonna 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Oikeudenkäynteihin käytettiin yhteensä lähes 157 miljoonaa markkaa. Maksuton oikeudenkäynti maksoi viime vuonna keskimäärin käräjäoikeudessa vajaat 7000 markkaa ja hovioikeudessa runsaat 3000 markkaa.

Kustannuksia pyritään hillitsemään

Maksuttomien oikeudenkäyntien yleistyminen johtuu käräjäoikeuksien hakemus- ja rikosasioissa myöntämien maksuttomien oikeudenkäyntien lisääntymisestä. Käräjäoikeudessa maksuttoman oikeudenkäynnin saaneista useimpien asianosaisten asiat käsitellään maksuttomina myös ylemmissä oikeusasteissa. Oikeusministeriö pyrkii jo tämän vuoden aikana hillitsemään maksuttomista oikeudenkäynneistä aiheutuvia kustannuksia.

Tarkoituksena on tarkistaa maksuttoman oikeudenkäynnin palkkioita koskevaa ohjeita. Kustannuksia pyritään rajoittamaan ensi vuonna myös oikeudenkäyntimenettelyä koskevia säännöksiä uudistamalla. Maksuton oikeudenkäynti voidaan myöntää asianosaiselle, joka ei kykene itse maksamaan asiansa käsittelystä aiheutuvia kustannuksia. Yleisissä tuomioistuimissa maksuttomuus voidaan myöntää niin riita-, rikos- kuin hakemusasioissakin. Maksuton oikeudenkäynti voidaan myöntää myös hallintotuomioistuimissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.