Mainos

Maksuton lintuinfluenssapuhelin avaa linjansa

Maa- ja metsätalousministeriön puhelinneuvonta alkaa ensi viikon tiistaina. Suomessa ei ole toistaiseksi tavattu yhtään lintuinfluenssan ihmiselle vaaralliseen muotoon sairastunutta lintua.

Lintuinfluenssasta huolestuneet kansalaiset ovat ruuhkauttaneet jo viranomaisten puhelimia ja sähköposteja siinä määrin, että ensi viikolla heille avataan oma maksuton puhelinpalvelulinja. Maa- ja metsätalousministeriö on avannut lisäksi myös oman sähköpostiosoitteen lintuinfluenssaa koskevia kysymyksiä varten.

Ministeriöt varoittavat kuitenkin etukäteen, että valmiudet puhelinneuvontaan ovat vielä rajallisia, joten linjat voivat tukkeutua ajoittain.

Palvelunumero 0800-0200-02277 alkaa toimia ensi viikon tiistaina puoliltapäivin. Numerossa vastataan arkisin klo 8-16. Kysymyksiin vastaava sähköpostiosoite on lintuinfluenssa@mm.fi.

Jos puhelinlinjat tukkeutuvat, tietoa ja neuvoja lintuinfluenssasta löytyy kosolti myös maa- ja metsätalousministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Kansanterveyslaitoksen sekä Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen Eelan verkkosivuilta. Osoitteet ovat www.mmm.fi, www.stm.fi, www.ktl.fi ja www.eela.fi.

Eelan sivuilta löytyy mm. monipuolinen kysyttyjen kysymysten palsta, josta löytyy vastauksia jo lähes kaikkiin pulmiin, joita kansalaisten päähän on asian tiimoilta pälkähtänyt. Kansanterveyslaitoksen sivuilla on ohjeita myös matkailijoille. Sieltä löytyy myös linkki WHO:n sivuille.

Suomessa ei vaarallista lintuinfluenssaa

Suomessa ei ole toistaiseksi tavattu yhtään lintuinfluenssan ihmiselle vaaralliseen muotoon sairastunutta lintua. Lintujen kevätmuuton aikana voi kuitenkin olla mahdollista, että sairastuneita lintuja tulee Suomeenkin. Lintuinfluenssa on lintutauti, joten se tarttuu huonosti muihin eläimiin ja ihmisiin.

Koko maailmassa on todettu vain alle 200 tartuntaa linnuista ihmisiin, vaikka H5N1-viruksen aiheuttamaa lintuinfluenssaa on eräissä maissa ollut jo useamman vuoden ajan ja miljoonilla ihmisillä on ollut mahdollisuus saada tauti linnuista. Yhtään tartuntaa ihmisestä ihmiseen ei ole todettu missään.

Eelaan ei ole lähetetty uusia lintunäytteitä sen jälkeen, kun ihmisiä on kehotettu ottamaan ensin yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin, sanoo virologian tutkimusyksikön johtaja, professori Liisa Sihvonen.

Näytteitä on syytä lähettää vain jos on kyse lintujen joukkokuolemasta, ei yksittäisistä kuolleista linnuista. Eläinlääkärit pystyvät arvioimaan yleensä jo puhelinkeskustelun perusteella, onko näytteiden lähettämiseen tarvetta. Eläinlääkäreille on lähetetty myös tarkennetut ohjeet näytteiden lähettämisestä ja käsittelystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.