Maksukykyinen Venäjä tärkeä lännen vakaudelle

Venäjä näyttää selvinneen tuoreesta talouskriisistään, mutta nopeus, jolla länsimaiden hallitukset reagoivat siihen osoittaa, kuinka tärkeää Venäjä maksukykyisyys on kansainväliselle vakaudelle, arvioivat asiantuntijat.

-Pahinta meille olisi talouskriisi Venäjällä, joka aiheuttaisi epävakautta sen rajojen sisällä ja tuntumassa. Se johtaisi vaaralliseen tyhjiöön, sanoi sotilasliitto Naton korkea virkamies. Hän kiirehti kuitenkin lisäämään, että pääministeri Sergei Kirijenko piti hermonsa ja osoitti kykynsä vastata kriisiin devalvoimatta ruplaa.

Presidentti Bill Clinton ilmoitti kiireesti Yhdysvaltojen olevan valmis johtamaan kansainvälistä talousapua, jos tarve niin vaatii. Myös EU sanoi olevansa valmis antamaan lisää rahoitusapua Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin kautta. -Venäjän talouden vakaus on huomattavan tärkeää kaikkien eduille, sanoi puolestaan Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown. Taloudellisen romahduksen seuraukset maassa, jota on pidetty ydinaseita hallitsevana kehitysmaana, ovat liian kauheat edes arvailla, sanovat läntisen viranomaiset. Venäjä saattaa hyvinkin olla kehittyvä markkinatalous ydinaseineen, mutta sen poliittinen vakaus ei ole mitenkään turvattua.

Äkillistä luhistumista pelätään

Venäjän olojen vakauttaminen on ollut lännen päämäärä jo 1980-luvulta osittain siksi, että kylmän sodan päättyessä maailmanjärjestys perustui kumppanuuteen Moskovan kanssa. Vaikka presidentti Boris Jeltsin ajaakin uudistuksia, läntiset viranomaiset pelkäävät äkillistä luhistumista, joka toisi valtaan kommunistien ja äärikansallismielisten yhteisen hallituksen tai joka johtaisi valtavien asevoimien hajoamiseen. Se lisäisi asiantuntijoiden mukaan vaaraa, että entisen Neuvostoliiton ydin- ja kemiallisten aseiden kehittelemisestä vastaavat tiedemiehet myisivät palvelujaan "roistovaltioille" kuten amerikkalaiset niitä kutsuvat.

-Emme halua toista Weimaria Venäjälle, sanoi brittiläisen tutkimuslaitoksen johtaja William Hopkinson. Hän viittasi lausunnollaan tapahtumaketjuun, jossa Saksan Weimarin tasavallan taloudellinen romahdus johti natsien valtaannousuun 1933. Hänen mukaansa on olemassa vaara, että Venäjän itsenäisiä alueita valvovat kilpailevat sotilasjohtajat ryhtyisivät taistelemaan keskenään, mikä johtaisi epävakauteen Venäjän naapurimaissa. Keskushallinto ei tälläkään hetkellä pysty täysin valvomaan alueita ja talouskriisin vielä lisää vaikeuksia, sanovat asiantuntijat.

(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat