Mainos

Maksukortit vaarassa - uusia kopiointiliigoja odotetaan Suomeen kesäksi

Maksukorttirikollisuuden odotetaan lisääntyvän taas lomakuukausina. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Tero Toivonen kertoo, että kesä on kaikkiaan sesonkia niille rikosilmiöille, jotka tulevat ulkomailta.

- Ennakoin, että näemme kesällä muutaman maksukorttirikossolun rantautumisen Suomeen, Toivonen tiivistää.

Tyypillisiä korttirikoksia ovat muun muassa maksukorttien kopioinnit automaattien yhteyteen asennetulla skimmaus- eli kopiointilaitteella.

Näin ehkäiset korttirikoksen uhriksi joutumista:

Lähde: KRP

Viimeisin tällainen tapaus sattui huhti- toukokuun vaihteessa helsinkiläisten markettien läheisyydessä kahdella Otto-automaatilla.

Toivonen arvioi, että korttirikosten sesongin piikki osuu tänäkin vuonna keskelle kesää, juhannuksesta 6-8 viikkoa eteenpäin.

Toivonen ei halua paljastaa sen tarkemmin, mistä päin korttirikollisliigat Suomeen saapuvat.

- Sen voin sanoa, että Itä-Eurooppa on hyvin edustettuna.

Skimmauslaite asennetaan muutamassa sekunissa

Viime perjantaina ilmitulleissa kopiointitapauksissa laite oli asennettuna vilkkaasti liikennöityjen automarkettien yhteyteen. Erikoista olikin, ettei kukaan ollut kiinnittänyt huomiota skimmauslaitteen asentajiin. Toivosen mukaan ammattilainen pystyy kuitenkin toimimaan hyvin huomaamattomasti.

- Skimmauslaitteen asentaminen tapahtuu nopeimmillaan muutamassa sekunnissa ja laitteita on hyvin vaikeata havaita.

Suomi varautunut kasvavaan korttirikollisuuteen

Toivonen vastaa Keskusrikospoliisissa korttirikoksien torjunnasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Poliisin omien tilastojen mukaan maksukorttirikollisuus kasvoi viime vuonna noin 35 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Toivosen mukaan ilmiöön oli kaksi selkeää syytä.

- Ulkomaisten maksukorttirikollisryhmien kiinnostus Suomea kohtaa kasvoi, ja viime kesänä kaksi aktiivista ryhmää saivat aikaan melkoisen tilastopiikin. Molemmista ryhmistä poliisi sai rikollisia kiinni.

Poliisi on varautunut tulevaan kesään entistä paremmin.

- Sanotaan näin, että Suomessa kiinnijäämisriski on merkittävästi suurempi kuin missään muussa Euroopan maassa.

Toinen kasvava ongelma on netissä tapahtuva korttirikollisuus, jossa haittaohjelmat keräävät luottokorttitietoja vääriin käsiin.

Korttien kopiointi on "auringonlaskun rikoslaji"

Suomessa poliisille ilmoitetaan vuosittain noin 4000 maksuvälinepetosta. Viime vuonna määrä oli poikkeuksellisesti noin 5000. Toivonen ennakoi että tänä vuonna kasvu kuitenkin pysähtyy tai jopa putoaa.

-Talouden taantuma vähentää rahan liikettä, joten myös siihen kohdistuva rikollisuus vähenee. Lisäksi uusi tekniikka karkottaa rikollisia. Suomi liittyy tänä vuonna muiden EU-maiden kanssa siruaikaan, eli maksupäätteemme ja korttiautomaattimme tulevat EMV-yhteensopiviksi. Niitä on erittäin vaikea manipuloida.

Toivonen myös muistuttaa, että korttien kopiointi tulee tulevaisuudessa loppumaan, sillä se liittyy vain vanhoihin automaatteihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.