Maksuhäiriöt yleistyvät ryminällä

Suomalaisten maksuhäiriöt lisääntyivät huomattavasti viime vuonna. Suomen Asiakastieto kirjasi viime vuonna lähes 100 000 merkintää enemmän kuin vuotta aiemmin. Häiriöitä oli yhteensä 645 000.

Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet tasaisesti lähes koko 2000-luvun. Viime vuonna häiriöitä oli jo yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2000.

Yleisimpiä ovat varattomuudesta tai muusta ulosoton esteestä johtuvat merkinnät, niitä on 60 prosenttia kaikista tapauksista. Lähes kaikki loput merkinnät tulevat velkomustuomioista.

- Kulutusluoton maksamatta jättämisestä voi saada häiriömerkinnän kolme kuukauden jälkeen, ja oikeudellisesta perinnästä vajaan puolen vuoden päästä, kertoo palvelujohtaja Risto Kallio Suomen Asiakastiedosta.

Maksuhäiriöt kasaantuvat helposti, yhdellä henkilöllä voi olla useita merkintöjä. Myös maksuhäiriöllisiksi merkittyjen henkilöiden määrä kasvoi viime vuonna, mutta kasvu oli selvästi vähäisempää kuin maksuhäiriöiden määrän kasvu. Merkintä oli viime vuonna 305 000 suomalaisella. Luku kasvoi 13 000:lla viime vuodesta.

Merkintä rekisterissä muutaman vuoden

Maksuhäiriömerkinnän saa esimerkiksi maksamattomasta laskusta, jota ei ole saatu perittyä ulosotossa. Jos asia etenee oikeuteen asti, häiriömerkintä tulee viimeistään tuomion jälkeen.

Häiriöt merkitään Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteriin, jolta saa maksua vastaan tietoa myös muiden maksuhäiriöistä. Merkintä pysyy rekisterissä 2-4 vuotta.

Maksuhäiriöt tekevät esimerkiksi pankkilainan tai luottokortin saamisesta lähes mahdotonta. Lisäksi työpaikan tai vuokra-asunnon löytäminen voi olla kiven takana.

Osa maksuhäiriöistä tulee esimerkiksi holtittomasta luottokortin käytöstä, osa siksi että rahat eivät riitä normaaliin elämään kuten vuokran maksuun. Maksuista selviäminen luonnollisesti helpottuu, jos sukanvarteen on varaa kerätä etukäteen rahaa.

Vajaalla neljänneksellä suomalaisista ei ole puskurirahaa pahan päivän varalle, ilmenee Nordean tuoreesta kyselystä. Nordea haastatteli yli tuhatta työikäistä suomalaista viime vuoden lopulla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat