Mainos

Maksuhäiriöt nousussa

Uusia maksuhäiriömerkintöjä tehtiin alkuvuonna aikaisempaa tiuhempaan tahtiin.

Maksuhäiriömerkinnät jatkoivat alkuvuonna nousuaan. Maksuhäriömerkintöjen määrä kääntyi nousuun viime vuonna, ja nyt velkaongelmasta kielivä luottotietomerkintä on jo yli 300000:lla ihmisellä. Tammi-kesäkuussa uusia maksuhäiriömerkintöjä kirjattiin 184410, mikä on pari prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

-Ne ajat ovat selvästi jo takanapäin, kun häiriömerkintöjen määrä väheni. Alkuvuosi antoi olettaa, että merkintöjen määrä nousisi koko vuonna selvästi aiemmasta, mutta todennäköisesti jäädään viime vuoden nousun tasolle, arvioi Suomen asiakastiedon toimitusjohtaja Mikko Parjanne.

Jos lähes 10 prosentin nousu maksuhäiriömerkintöjen määrässä toteutuu, nousee uusien maksuhäiriömerkintöjen lukumäärä jo laman jälkihoitovuosien lukemiin, eli yli 350000 merkintään.

-Taantuma näkyy maksuongelmissa yleensä vasta viipeellä, mutta oman osansa se yritysten ja kotitalouksien kunnosta kertoo. Vielä merkinnöissä ei lähennellä kuitenkaan lama-ajan huippumääriä, Parjanne jatkaa.

Velkasumma pienentynyt

Asiakastiedon tuoreen tutkimuksen mukaan maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velkasaatava on viime vuosina kuitenkin selvästi pienentynyt.

Kun neljä vuotta sitten keskiverron maksuhäiriömerkinnän taustalla oli kaikkiaan noin 30000 markan velka, nyt ongelmia koituu noin 20000 markan saatavista. Tavalliselle kuluttajalle luottotietomerkintä koituu yhä yleisimmin maksamatta jätetystä kulutusluotosta tai matkapuhelinlaskusta. Viime vuosina kokonaisarvoltaan 5000-20000 markan merkinnät ovat lisääntyneet neljänneksellä.

Silti peräti puolet yksityishenkilöiden maksuhäiriömerkinnöistä koituu ulosmittauksessa todetusta varattomuudesta, joten maksuhäiriömerkinnät kuvaavat varsin vakavia maksuongelmia.

Naisten osuus kasvussa

Tällä hetkellä häiriömerkittyjä ihmisiä on Suomen asiakastiedon rekistereissä kaikkiaan 308500. Yhdestä hoitamatta jääneestä velasta saattaa rapsahtaa useampi merkintä, ja luottotietorekisteriin merkityllä on keskimäärin 2-3 erilaista maksuhäiriömerkintää. Merkittyjen keski-ikä on 41 vuotta.

Nuorten merkittyjen suhteellinen osuus on ollut kasvussa, mutta yli puolet kaikista maksuhäiriömerkinnöistä on ahkeraan lainatiskilläkin vierailevilla 30-50-vuotiailla.

-Kolmikymppisistä useammalla kuin joka kymmenennellä on maksuhäiriömerkintä. Naisten osuus on ollut viime vuosina kasvussa, mutta toistaiseksi yli puolet merkinnöistä on miehillä, summaa erikoistutkija Pasi Asikainen Suomen asiakastiedosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.