Maksuhäiriöt lähes ennätystasolla

Maksuhäiriöisiä henkilöitä on tällä hetkellä jo lähes saman verran kuin laman jälkeisenä ennätysvuonna 1997.

Asiakastiedon mukaan monet ylivelkaantumisvaarassa olevat kuluttajat yrittävät hakea yhä uusia luottoja, vaikka vanhoissakin luotoissa on maksut myöhässä.

Asiakastiedon tutkimuksen mukaan joka toinen kulutusluoton hakija on vuoden kuluessa hakenut luottoa vähintään kahdesta paikasta, osa jopa yli viideltä eri luotonmyöntäjältä.

Luotonhakuhetkellä lähes 40 prosentilla hakijoista oli ennestään vähintään yksi kulutusluotto.

Kolmasosalla luotonhakijoista asiat ovat kunnossa eli luotot ovat maksettu ajallaan ja maksuhäiriömerkintöjä ei ole.

– Joka neljännellä kulutusluotonhakijalla ei ole luottotietorekisterissä varsinaisia maksuhäiriömerkintöjä, mutta aiempien luottojen maksuissa on ollut vähintään 30 päivän viiveitä. Näistä tapauksista lähes puolet johtaa maksuhäiriömerkintään vuoden kuluessa. Riski on siis erittäin korkea ja uuden luoton myöntäminen todennäköisesti vain vauhdittaisi riskin realisoitumista, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä. 

Tutkimus perustuu Asiakastiedon kulutusluottoa myöntäviä yrityksiä palvelevan kyselyjärjestelmän kautta välitettyihin tietoihin.

Kuukausilyhennykset jopa tuhansia euroja

Keskimäärin hakijoilla on kulutusluottoja muutaman tuhannen euron edestä.

Tällaisten luottojen maksuista kuluttaja yleensä vielä selviää, mutta kun kuukausittaiset lyhennykset kohoavat tuhansiin euroihin, alkaa niiden lyhentäminen hyvilläkään palkkatuloilla olla vaikeaa.

Asiakastiedon tutkimuksen mukaan tässäkin tilanteessa uutta luottoa on yritetty hakea.

Lue myös:

    Uusimmat