Mainos

Maksuhäiriömerkintöjä jo lähes ennätysmäärä

Maksuhäiriömerkintöjä oli kesäkuun lopussa jo 356 100 kuluttajalla.

Se tarkoittaa, että 8,2 prosentilla 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista on merkintä luottotiedoissaan. Maksuhäiriöisten kuluttajien määrä on kasvanut 17 000 henkilöllä eli lähes viidellä prosentilla viime vuodesta.

Alkuvuoden aikana Suomen Asiakastieto Oy on rekisteröinyt 196 000 kuluttajalle yhteensä miljoona uutta maksuhäiriömerkintää. Jos sama tahti jatkuu, vuoden lopussa maksuhäiriömerkintäisiä ihmisiä on Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Toistaiseksi eniten maksuhäiriömerkintöjä oli Suomessa vuonna 1997, jolloin merkintä oli 368 000 suomalaisella.

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on vaarassa kasvaa, jos ylivelkaantuminen, maksuvaikeudet ja työttömyys lisääntyvät edelleen.

– Rekisterissä olevien henkilöiden maksuvaikeudet ovat tyypillisesti tuoreita ja vakavia. Puolet heistä on saanut uusia merkintöjä vuoden 2013 aikana ja keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä henkilöllä on jo 15 maksuhäiriömerkintää. Vielä muutamia vuosia sitten merkintöjä oli yhdellä henkilöllä tyypillisesti vain puolet tästä, vertailee liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Suuri osa kuluttajien uusista maksuhäiriömerkinnöistä johtuu maksamattomista tili- ja kertaluotoista lainoista sekä pikalainoista.

Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet kaiken ikäisillä, mutta muita ikäryhmiä enemmän ovat lisääntyneet yli 65-vuotiaiden maksuhäiriöiden merkinnät.

Eläkeikäisten maksuhäiriömerkinnät johtuvat usein pitkään jatkuneesta ulosotosta. Asiakastiedon rekisterissä on tällä hetkellä runsaat 19 000 yli 65-vuotiasta. Määrä on vuodessa kasvanut noin 15 prosentilla, kun kaikissa ikäluokissa kasvua on kertynyt keskimäärin viisi prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.