Mainos

Maksuhäiriöitä 90-luvun laman tahtiin

Maksuhäiriörekisteriin on tänä vuonna joutunut toistasataa uutta suomalaista joka päivä.

Tammi-maaliskuussa Suomen Asiakastiedon rekisteriin on kirjattu yli 10500 ennestään maksuhäiriötöntä ihmistä.

Alkuvuonna uusia maksuhäiriömerkintöjä on saanut 140000 ihmistä. Kaikkiaan 362 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä. 

Luottoyhteiskunta harhauttaa todellisuutta

Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisten määrän kasvu on ollut alkuvuonna niin kova, että tällä vauhdilla kaikkien aikojen ennätys rikkoutuu vuoden aikana. Taso on pahempi kuin 90-luvun laman aikana. 

- Jos verrataan 90-luvun pahimpiin vuosiin, niin silloin maksuhäiriöisiä oli muutama tuhat  enemmän. Mutta kyllä näyttää siltä, että  merkintöjen määrä kasvaa nyt 90-luvun määrien ohi, arvioi Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen.

Muhosen mukaan ongelma on syntynyt juuri luottojen ottamisen helppoudesta. Luontonantajat eivät saa asikkaiden muiden luottojen tietoja. Näin ollen asiakkaan maksukykyä on vaikea arvioida.

Myös nettishoppailu johtaa helposti hallitsemattomiin laskukasoihin.

Merkinnästä vuosien piina

Maksuhäiriömerkinnän voi saada parissa kuukaudessa maksamattomasta laskusta. Merkintä estää muun muassa velaksi oston ja luottojen saamisen. Eroon siitä pääsee keskimäärin kolmessa vuodessa.

- Jos velkoja hakee oikeuden päätöstä merkinnälle, siinä menee neljä kuukautta. Jotkut perintätoimistot ovat niin rivakoita, että kun lasku on myöhässä 60 päivää, tulee siitä asiakkaalle maksuhäiriömerkintä.

Rahapulassa kannattaakin sopia maksujärjestelyistä suoraa laskuttajan kanssa pidemmästä maksuajasta, jotta merkinnöiltä säästyisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja