Mainos

Maksuhäiriöiden määrä kasvoi viidenneksen

Maksuhäiriöt kasautuivat yleensä samoille henkilöille. Viime vuonna yli 300 000 suomalaisella oli maksuongelmia.

Maksuhäiriöiden määrä on kasvanut selvästi. Suomen Asiakastiedon mukaan yrityksille ja yksityisille rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 602 000 uutta maksuhäiriömerkintää, mikä on yli viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna.

Maksuongelmat kasautuivat kuitenkin samoille henkilöille, niin että yksittäisten maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvoi vain vajaalla prosentilla. Heitä oli vuoden lopussa lähes 310 000.

Yksityishenkilöitten maksuhäiriöitten joukossa yleistyivät nopeimmin ulosotossa todetut varattomuudet sekä käräjäoikeuksien yksipuoliset velkomustuomiot. Niitä annetaan alle 300 euron tili-, kertaluotto- ja rahoitusyhtiösaatavista.

Yksi mahdollinen syy varattomuusmerkintöjen lisääntymiseen on velkojien varautuminen lainmuutokseen, jolla ulosottovelat alkavat vanhentua lopullisesti 15 tai 20 vuodessa. Saatavia on lähetetty vielä kerran ulosottoon perittäväksi.

Myös yritysten maksuhäiriömerkinnät kääntyivät viime vuonna tuntuvaan - liki kahdeksan prosentin - nousuun. Maksuhäiriöisiä yrityksiä oli vuoden lopussa 37 200 eli viitisen prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uuden luottotietolain myötä on Suomen Asiakastieto avannut verkkopalvelun, josta yksityishenkilö voi ostaa omat luottotietonsa. Tietoja välitetään myös muille lainmukaisissa käyttötarkoituksissa, kuten asuntoa vuokrattaessa tai rahaa lainatessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.