Makkarapalat ja kamerat lentelivät – kurdit ja Suomen Kansa Ensin eivät tahdo mahtua samalle torille

Helsingin Kampissa sijaitsevalle Narinkkatorille pystytettiin maanantaina kurdien infoteltta, jonka on määrä pysyä torilla koko viikon. Infoteltalla vaaditaan loppua Turkin sodalle kurdeja vastaan.

Päivää myöhemmin tiistaina Suomen Kansa Ensin ry aloitti torilla oman mielenilmauksen, jossa he osoittavat mieltään myös kurdien infotelttaa vastaan.

Poliisi on ollut paikalla ja seuraa tilannetta tiiviisti, mutta välikohtauksilta ei ole vältytty.

– Emme voi mitenkään etukäteen estää kaikkia häiriöitä. Jos emme ole paikalla juuri silloin, kun häiriö toteutuu, emme pysty sitä sillä hetkellä estämään. Toki siihen pyritään, että kaikki sujuisi rauhallisesti, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoo.

Kamera ja makkarapalat lensivät

Jo maanantai-iltana häiriötä oli puolin ja toisin.

Mielenosoitukseen osallistuvat ihmiset olivat kuvanneet kurdien infotelttaa, jolloin yhden mielenosoittajan kännykkä oli lyöty maahan hänen kädestään.

– Pari häiriötapausta on tullut tietoomme. Kuvaamiseen infoteltan suuntaan on suhtauduttu kielteisesti ja kameroita on otettu ihmisten kädestä. Yhdessä tapauksessa mielenosoittajan kamera meni ilmeisesti rikki ja siitä on kirjattu rikosilmoitus lievänä vahingontekona, josta epäillään yhtä henkilöä, Heinonen kertoo.

Kurdien infotelttaa kohti oli puolestaan heitelty makkarapaloja.

– Tästäkin on videomateriaalia. Nainen oli seisoskellut infoteltan luona ja heitellyt lantion korkeudelta jotain makkarapaloja infotelttaa kohti.

Mielenilmaus päättyy kun teltta lähtee

Poliisin mukaan kuvaaminen on kaksijakoinen asia, joka herättää tunteita, mutta toisaalta kuvamateriaali helpottaa myös poliisin selvittelytyötä jälkikäteen.

– Kuvaaminen on hankala asia siksi, että yleisellä paikalla saa varsin vapaasti kuvata, mutta kun ruvetaan kuvaamaan ihmisiä, niin heiltä pitäisi olla jonkinlainen suostumus, kun heidän kuvansa julkaistaan, Heinonen sanoo.

Kurdien infoteltta on Narinkkatorilla koko loppuviikon ja mielenilmaus jatkuu yhtä kauan.

– Mielenosoitus on ilmoitettu jatkuvaksi niin pitkään kuin kurdien infoteltta on torilla.

Eri puolilla toria

Poliisi on määrännyt osapuolet eri puolille Narinkkatoria.

– Kaikki eivät ole tykänneet näistä meidän rajoituksista. Harkitsimme asian niin, että molempien osapuolten oikeudet toteutuisivat ja samalla varmistamme, että molemmat tapahtumat saisivat toteutua rauhassa.

– Mielenosoittajilla on näköyhteys infotelttaan, jota vastaan he mieltään osoittavat, mutta toisaalta fyysistä etäisyyttä on oltava, jotta häiriöiltä vältyttäisiin. Jo tiistaina nähtiin, että osapuolet eivät suhtaudu erityisen lämpimästi toisiinsa, Heinonen sanoo.

Poliisin mukaan torilla ei ole suuria väkijoukkoja. Öisin molempien osapuolten on poistuttava torilta.

– Kurdien tapahtuma on yleisötilaisuus ja rekvisiitta saa olla paikan päällä ympäri vuorokauden, mutta toimintaa ei voi olla yöaikaan. Mielenosoituksen on myös päätyttävä iltaisin viimeistään kymmeneltä.

Poliisille on tullut ilmoituksia häiriöistä torilla tänäänkin, mutta suuremmilta konflikteilta on vältytty.

– Jos siellä ei pystytä olemaan rauhassa, sitten asiaan on puututtava. Toivotaan, että kaikki menee rauhallisesti ja molemmat tilaisuudet saavat jatkua loppuun saakka, Heinonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja