Makkaran ylistysviikko

Perjantaina 17.8.2001 vietetään kansallista lenkkipäivää. Vaikka seuraavana päivänä maratoonarit valloittavatkin Helsingin keskustan ei lenkkipäivän vietossa ole kyse kuntoilusta. Päinvastoin, silloin juhlistetaan suomalaista kansallisruokaa, lenkkimakkaraa. Tapahtuman toimeenpanijana on jo 38 vuotiaan Sinisen lenkin koti, HK Ruokatalo.

Lenkkimakkara on monipuolinen perusruoan raaka-aine. Makkaraa myydään nykyisin myös kevennettynä versiona, mutta perinteinen lenkkimakkaran resepti on pysynyt vuodesta 1963 asti lähes muuttumattomana.

Tässä muutamia vinkkejä uusien makkararuokien valmistamiseen.

Sinihomejuustomakkara

7-8 (600 g)perunaa 1-2 rkl pizzamaustetta 1/2 tl suolaa 2 tomaattia 500 g lenkkimakkaraa 1 (150 g) iso sipuli 1 kananmuna 100 g sinihomejuustoa 100 g juustoraastetta ruohosipulia tai basilikaa

Pese ja kuori perunat. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi.. Levitä suikaleet uunivuokaan ja mausta pizzamausteella sekä suolalla. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Leikkaa tomaatti ohuiksi viipaleiksi ja kukin viipale puoliksi. Poista lenkkimakkaran muovikuori ja leikkaa makkarat kahteen osaan (yhteensä 4 palaa). Viillä kuhunkin palaan 5-6 syvää viiltoa ja aseta jokaiseen viiltoon puolikas tomaattiviipale.

Riko kananmuna kulhoon ja murenna sinihomejuusto joukkoon. Sekoita tasaiseksi haarukalla. Lisää juustoraaste.

Leikkaa kuorittu sipuli lohkoiksi. Aseta lenkkimakkarapalat puolikypsien perunoiden päälle ja sipulilohkot ympärille. Nostele juustomassa lenkkimakkaroiden päälle ja laita 200-asteiseen uuniin edelleen noin 20 minuutiksi. Koristele ruohosipulilla tai basilikalla.

Makkarakiusaus

1 (500 g) lenkkimakkara 1 punainen paprika 1 keltainen paprika 1 kesäkurpitsa 2 sipulia ruokaöljyä 2 valkosipulin kynttä 1 tl oreganoa 1 tl basilikaa mustapippuria 200 g fetajuustoa 100 g viipaloituja vihreitä oliiveja 2 dl ruokakermaaSuikaloi makkara ja ruskista kuumalla pannulla nopeasti. Siirrä toiseen astiaan. Suikaloi myös kasvikset ja kuullota hetki öljyssä. Mausta kasvikset yrteillä, valkosipulilla ja pippurilla. Lado uunivuokaan kerroksittain kasvikset, oliivit, valutettu fetajuusto ja makkarasuikaleet. Lisää kerma ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Makkaramunakas

5 dl maitoa 4 kananmunaa 1 rkl vehnäjauhoja 1/2 tl valkopippuria 1/2 dl persiljaa hienonnettuna n. 500 g makkara sipulia 10 kirsikkatomaattia (tai 2 tomaattia)

1. Kiehauta maito ja anna sen jäähtyä. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita niihin vehnäjauhot, valkopippuri, hienonnettu persilja sekä haalea maito. 2. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja hienonna sipuli. Ruskista makkaraviipaleet ja sipulisilppu kuumassa paistinpannussa. 3. Kaada munaseos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja ripottele hieman jäähtynyt makkara-sipuliseos päälle. Aseta lopuksi kirsikkatomaatit tai tavallisen tomaatin lohkot päälle. 4. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa esimerkiksi iltapalana.

Saunaillan parempi makkara-ateria

4-6 punajuurta 2 sipulia 1 (500 g) lenkkimakkara salviaa balsamiviinietikkaa rouhittua mustapippuria 100-150 g sinihomejuustoa

Kuori punajuuret ja sipulit. Leikkaa punajuuret mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös sipulit ja lenkkimakkara noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Lado voideltuun uunivuokaan limittäin vuorotellen punajuuri-, lenkkimakkara- ja sipuliviipaleita sekä salvianlehtiä. Pirskottele päälle balsamiviinietikkaa sekä mustapippurirouhetta.

Kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes punajuuret ovat kypsiä. Ripottele päälle sinihomejuustoa, kun kypsennysajasta on noin 10 minuuttia jäljellä. Tarjoa leivän ja vihreän salaatin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat