Mainos

Makeisverosta luovutaan

Suomi luopuu makeisveron perimisestä. Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen makeis- ja virvoitusjuomaveron muuttamisesta. Muutoksen jälkeen jäljelle jää virvoitusjuomavero. Sitäkin muutetaan niin, että perusveroa ei enää peritä pientuottajilta. Muodollisesti syynä makeisveron poistamiseen ovat tästä kansallisesta valmisteverosta Suomen makeismarkkinoille aiheutuvat ongelmat. Ainakin osasyy löytyy kuitenkin myös Suomen ja EU:n komission kiistasta ksylitolin verottomuudesta.

Muutama vuosi sitten ksylitoli vapautettiin makeisverosta sen vuoksi, että sen on todettu estävän hampaiden reikiintymistä. Viime vuoden keväällä EU:n komissio kuitenkin huomautti Suomen viranomaisia siitä, että ksylitolin verottomuus on vastoin sääntöä, jonka mukaan jäsenvaltiota kielletään määräämästä muiden jäsenvaltioiden tuotteille korkeampia veroja kuin samanlaisille kotimaisille tuotteille. Siitä ei ole selvyyttä, mistä komissio sai aiheen huomautukseen.

Suomen vastineessa korostettiin, että ksylitolimakeisten verottomuus on myönnetty makeisten sisältämien makeutusaineiden perusteella mutta ei makeisten alkuperän perusteella. Jos komissio ei pidä Suomen vastausta riittävänä, se voi antaa asiasta ns. perustellun lausunnon. Lausuntoa ei ole toistaiseksi annettu. Komissio on huomauttanut epävirallisesti Suomea myös veron kantojärjestelmästä. Lopullisen sanan asiassa antaisi EY:n tuomioistuin, jos komissio haluaisi viedä asian sinne. On aivan mahdollista, että Suomi häviäisi oikeudessa. Nyt, kun Suomi muuttaa lainsäädäntöään, komissiolla ei ole enää tarvetta jatkaa prosessia.

Makeisvero ei kuulu EU:ssa yhdenmukaistettuihin valmisteveroihin, joten sen periminen on Suomessa harkinnassa. Kauppa ja makeisteollisuus ovat julkisesti pitäneet makeisten harmaatuontia makeisverotuksesta johtuvana ongelmana. Verottomasti maahan tuotujen makeisten katsotaan aiheuttavan kilpailun vääristymiä, koska niitä myydään edullisemmin kuin verollisia makeisia. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole havainneet makeisveron kiertämisestä aiheutuneen mitään merkittäviä ongelmia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.