Mainos

Makeisveron pelätään vievän jäätelötyöpaikat Suomesta

Uusi makeisvero nostaisi litran jäätelöpakkauksen hintaa jopa puolella. Esimerkiksi halvan vanilijajäätelön hinta nousisi eurosta jopa yli puoleentoista. Jäätelötehtailla ollaankin huolestuneita valmisteilla olevan veron vaikutuksista kotimaisen jäätelön myyntiin.

- Noin kolmannes kaikesta Suomessa myydystä jäätelöstä ostetaan litran kotipakkauksina ja jos niiden hintaan nousee näin rajusti, moni kuluttaja valitsee varmasti jäätelön sijaan toisen tuotteen, manaa Nestlén jäätelöliiketoiminnan johtaja Jouni Palokangas.

Jos vero toteutuu, Igman irtisanoo

Ingmanilla käydään parhaillaan yt-neuvotteluja, joiden tulos riippuu pitkälti siitä, millainen vero jäätelölle lopulta lankeaa.

- Jos tämän kaltainen vero toteutuu niin irtisanomisia on luvassa, Ingman sanoo.

Suomen jäätelöteollisuus ry:n puheenjohtajana toimiva Palokangas pitää veroluonnosta erityisen epäreiluna jäätelöteollisuudelle.

- Jäätelö on yksi terveellisimpiä herkkuja mutta siihen hinnankorotus vaikuttaa eniten. Samalla veron ulkopuolelle on jäämässä monia paljon epäterveellisimpiä tuotteita kuten leivonnaiset, keksit ja perunalastut.

Veron epäreiluus suututtaa

Myös Ingman Ice Creamin toimitusjohtaja Peter Ingman on tuohtunut veron epäloogisuudesta. Mikäli vero toteutuu nyt suunnitellun kaltaisena eniten nousevat terveellisinpien jäätelöiden hinnat koska niiden kilohinta on halvin.

Jäätelöalan mielestä veroa ei voidakaan enää perustella terveydellisillä syillä.

- Aidosti kansanterveydelliseltä pohjalta jolloin otettaisiin huomioon sokeri-, rasva- ja suolataso, Palokangas sanoo.

- Jäätelö on terveellisyyden kannalta käytännössä sama asia kuin muut meijeripuolen jälkiruuat, joita tämä vero ei koske, Ingman huomauttaa.

Tuonti haukkaa yhä suuremman osuuden

Nestléllä uskotaan että vero syö 5-10 prosenttia litran jäätelöpakkausten myynnistä. Palokangas muistuttaa, että lovi on huomattava, koska kotipakkausten osuus myynnistä on niin suuri.

- Kyllä me kaikkemme, ettei tässä vaiheessa tarvitsisi työpaikkoihin koskea. Me haluamme valmistaa jäätelöä jatkossa myös Suomessa, Palokangas kiertää.

Työpaikkojen uhkana onkin, että yhä ulkomailta tuodaan jatkossa yhä enemmän halpaa kasvisrasvajäätelöä.

- 90-luvun alussa lähes kaikki myyty jäätelö oli kotimaista, nyt sen osuus on enää kaksi kolmannesta, Palokangas sanoo.

(MTV3)

Katso Markus Pirttijoen juttu Turengista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.