Mainos

Makedonian vaalit sujuneet odotettua rauhallisemmin

Makedonialaiset ovat tänään äänestäneet parlamenttivaaleissa, joihin valmistauduttiin ajoittaisten väkivaltaisuuksien varjossa. Äänestys oli sään suosiessa vilkasta, ja välikohtauksia oli vaalipäivänä pelättyä vähemmän.

Maa ajautui viime vuonna sisällissodan partaalle, kun albaanisissit ottivat verisesti yhteen hallituksen joukkojen kanssa. Reilu vuosi sitten solmittu rauhansopimus takasi joukon parannuksia albaanivähemmistön asemaan.

Vaalien toivotaan edelleen parantavan valtaväestön ja albaanien suhteita.

Makedonian 120-paikkaiseen parlamenttiin pyrki 3 000 ehdokasta, jotka edustavat 53 puoluetta. Äänioikeutettuja on noin 1,7 miljoonaa.

Vaalien kulkua seurasi 800 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijaa.

Vakavin vaalipäivän välikohtaus tapahtui kylässä pääkaupungin Skopjen eteläpuolella. Kilpailevan ryhmän jäsen ampui albaanipuolueen jäsentä. Puolueen edustajan mukaan ammuttu ei kuitenkaan ole hengenvaarassa.

Aiemmin päivällä presidentti Boris Trajkovski arvioi vaalien sujuneen hyvin. Kansainvälisten viranomaisten mukaan ampuminen olikin yksittäinen tapaus, eikä laajempia väkivaltaisuuksia ole esiintynyt.

Vaalien merkittävin kamppailu käydään valtaapitävänä nationalistisen VMRO-DPMNE-puolueen ja maltillisten sosiaalidemokraattien välillä. Puolueiden johtajat Ljubco Georgievski ja Branko Crvenkovski ylistivät vaalien sujuvuutta ja kiittivät äänestäjiä innokkuudesta ja rauhallisesta tunnelmasta.

Albaanien keskuudessa ennustetaan entisen kapinallisjohtajan Ali Ahmetin perustaman puolueen menestyvän hyvin. Ahmeti sanoi tänään vaalien merkitsevän historiallista muutosta kohti parempaa Makedoniaa. Hän vakuutti myös työskentelevänsä "todellisen demokratian" ja etnisten ryhmien välisen yhteisymmärryksen puolesta, jos tulee valituksi parlamenttiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.